Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Никой от сегашното правителство няма да остане в бъдещия служебен кабинет", съобщава Стандарт. Ще бъдат запазени обаче някои заместник-министри с отношение към европрограмите. От администрацията на президента са казали за вестника, че Росен Плевнелиев вече работи по съставяне на служебното правителство.

Депутати предричат патриотичен взрив на бюджета, след като за 4 часа проектът на министър Владислав Горанов мина през 16 комисии. Това пише на първа страница 24 часа. Според теория на конспирацията, още преди десет дни съюзниците на Борисов замислили да свалят кабинета след изборите с неизпълнимо искане за 300 лева пенсия. "Предизборните пазарлъци по бюджета започнаха", коментира вестник Сега. БСП иска да падне плоският данък, "Патриотичният фронт – минималната пенсия от 300 лева."

"Край на реформата "Москов", здравните пакети и отпечатъците си отиват", пише Труд. Вестникът се позовава на информация от депутати от парламентарната здравна комисия, предвид оставката на правителството.

"Икономиката продължава да расте със стабилни темпове" – е водещото заглавие на Капитал дейли. Констатацията е на Статистическия институт в анализ на третото тримесечие на годината.

В интервю за Труд финансистът Емил Хърсев подчертава: "Ръстът на икономиката е силно подценен". Той пояснява, че методологията на изчисление е остаряла и това важи не само за страната ни, но и за цяла Източна Европа, третирана като развиваща се.

Вестниците Земя и Дума пишат "Дават Ненчев на прокурор, агитирал в армията". Депутатът от БСП Атанас Зафиров е сезирал главния прокурор за нарушение на Закона за въоръжените сили след статия на военния министър във ведомствения вестник, озаглавена "Наглите лъжи на един кандидат-президент".

"Прокопиев, "Агнешките главички" и "Протестна мрежа" стартират партията си утре", съобщава 24 часа. Новата дясна формация се заражда на Боровец. Вестникът пише, че лидерът на ДСБ Радан Кънев нямало да се появява публично преди конгреса на партията си следващата събота.

Телеграф цитира изявление на министъра на финансите Владислав Горанов, че ще се извадят на светло скандалните сделки от времето на премиера Иван Костов, в които са участвали представители на този кръг. Според министъра на правосъдието Екатерина Захариеа, лицето на този кръг сега е Радан Кънев.

"Трафиканти на бежанци се стиковат с български полицаи", пише Сега. Разследване на американско интернет издание, theintercept.com, разкрива, че купища мигранти влизат у нас. Авторът е посетил страната ни и разказва как граничните ни полицаи искат по 1400 евро от групи по 15 души, за да ги пуснат да влязат от Турция.

Светофарните уредби се регулират по остарели наредби, пише Монитор. Екип на вестника е направил разследване по повод многото инциденти с пешеходци, пресичащи на зелена светлина. Катастрофите стават освен от недоглеждане на шофьорите и заради твърде краткото време за пресичане на пешеходците.

В интервю за Монитор изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов заявява, че дефицитът на кадри се е превърнал в общоевропейски проблем.

Новият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева декларира в интервю за Стандарт, че протестите там няма да спрат, докато не спре застрояването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!