Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Коалицията в Германия представи Франк-Валтер Щайнмайер като кандидат за президент

Фото: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на управляващата в Германия голяма коалиция официално предложиха на обща пресконференция външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за кандидат за президент. Той ще бъде избран на 12 февруари на заседание на Федералното събрание. Засега Щайнмайер е единственият кандидат. Тъй като е предложен от двете най-големи партии, които разполагат с мнозинство в събранието, изборът му се смята за сигурен.

Щайнмайер каза, че за него е висока чест да бъде предложен за най-високия пост в Германия  и е готов да поеме отговорностите на държавния глава:

Президентът на Германия не може да направи света по-прост, отколкото е. Президентът не трябва да опростява нещата, а да действа решително. Аз смятам, че той трябва да буди силите на обществото, да ги оценява, насърчава. И за това ще дам всичко от себе си.

Канцлерът и водач на консервативния Християндемократически съюз Ангела Меркел посочи Щайнмайер като най-правилният кандидат в сегашните времена, на когото се доверяват мнозинството германци.

Той е кандидат, който ще получи подкрепата на много граждани. Хората усещат това, което ние знаем след толкова години съвместна работа - той е човек, на когото може да се разчита.

Германският президент има предимно представителни функции, но той представлява Германия в чужбина. Щайнмайер е сред германските политици с най-висок рейтинг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!