Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Здраве и стил на живот - избрано от печата

77 души в пенсия по болест всеки ден, избира за водеща тема МОНИТОР. 21 132-ма българи са излезли в пенсия по болест през деветмесечието на 2016 година, показват данни на Националния осигурителен институт. Това означава, че всеки ден средно по 77 души са прекъсвали работа заради болежки. Според статистиката за година броят на новоотпуснатите инвалидни пенсии намалява с близо 2500. Въпреки това всеки трети е излязъл в заслужена почивка тази година е получил инвалидна пенсия. Според пенсионни консултанти около 30% от сумите за старини, отпуснати заради заболяване, са фалшиви.

Много хора, които нямат нужните стаж и възраст за пенсия, търсят вариант да получат инвалидна пенсия, за да прекъснат работа, признава пенсионният консултант Иван Николов. Опитът му показва, че най-често мъже между 50 г. и 55 г. търсят възможност да получат ТЕЛК, за да прекъснат преждевременно трудовия си живот

Виж повече

МОН одобри 111 нови учебници за 1-ви и 5-и клас, съобщава СЕГА. Приключи първият етап на оценка на новите проектоучебници за първолаци и петокласници. Просветното министерство е одобрило 39 проекта за учебници за 1-ви клас и 72 проекта за 5-и клас. До дни те ще бъдат изпратени на учителите в страната, които ще имат 2 месеца, за да се произнесат относно пригодността им в клас. Учебниците, получили "да" от педагозите, трябва да бъдат утвърдени от МОН, след което ще може да започне печатането и разпространението им в училища, като целта е те да са готови до началото на учебната 2017/18 г.

Виж повече

Преките чуждестранни инвестиции спадат с цели 211% в периода от януари до септември, информира СЕГА. Сравнението е на база същия период на миналата година, а данните са на БНБ и, макар да са предварителни, чертаят притеснителна картина за развитието на бизнеса у нас. За първите девет месеца в България са влезли 1271.2 млн. eвpo, което е по-малко с 339.2 млн. eвpo (21.1%) cпpямo янyapи - ceптeмвpи 2015 г. Традиционно най-много инвестиции идват от Холандия (233.2 млн. eвpo), Гepмaния (187.8 млн. eвpo) и Гъpция (171.9 млн. eвpo).

На този фон се увеличават обаче инвестициите в недвижими имоти. Най-много покупки са направили швейцарци, които са вложили общо 22.7 млн. евро, или 42.4 на сто от общия размер на този тип инвестиции за деветмесечието. След тях се нареждат руснаците с 6.6 млн.евро или 12.3% от вложенията в недвижимости и норвежците, които са купили имоти за общо 6.1 млн. евро - 11.4%.

Виж повече

Единайест непоказвани досега картини от семейната колекция на Златьо Бояджиев бяха изложени в Националния учебен комплекс по културата в София, известен като Италианския лицей, научаваме от ТРУД и СТАНДАРТ. Творбите на големия български художник бяха предоставени от три поколения наследнички – внучката му Цена Бояджиева заедно с дъщеря си и нейната малка дъщеря. Повод за събитието беше представянето на уникална скулптура на магаре от моливи и пирони, която е изработена от най-малките ученици в лицея. Тя е вдъхновена именно от магаретата, които са чест елемент в картините на Златьо. Радостни от идеята изкуството на дядо им да бъде интерпретирано през очите на най-малките, наследниците на Бояджиев решават да извадят семейните си ценности за няколко часа.

Виж повече

Топла прегръдка от Поли Генова получи Лидия Ганева преди първата си репетиция за детската „Евровизия” в Малта завчера, пише МОНИТОР. Това бе първата среща на детето чудо от Пловдив и Поли, която заедно с LaTiDa ще представи If Love Was A Crime на финала на 20 ноември. "Поли ми каза да съм по-емоционална, да се усмихвам. Тя ми е голяма опора", обясни Лидия. По време на изпълнението на „Вълшебен ден” зад гърба й вървеше мултимедия, която смесваше цветовете на българското знаме с птиците в полет от принта на роклята й. В неделя нашето момиче ще пее под номер 6 и ще бъде само на сцената, а БНТ ще излъчи шоуто от 17.00 часа.

Виж повече





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!