Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нова схема на телефонна измама, при която жертви най-често стават учители

Нова схема на телефонна измама, при която жертви най-често стават учители, се разпространява в момента, предупреждават от МВР. 

Измамникът се представял за началник на районно управление на МВР и казвал, че му е необходим преводач за задържан чужденец. Молел да бъдат изпратени по 200, 300 евро по "Уестърн юнион", тъй кат задържаният нямал средства. Обещавал после парите да бъдат възстановени в районното управление. Възможно е да се поиска и закупуване на ваучери за зареждане на СИМ карти за предплатена мобилна услуга, чийто кодове се диктуват по телефона. Измамникът научавал телефонните номера на учителите обикновено от директорите на съответните училища, с които се е свързал преди това.

Георги Несторов от Националната полиция съобщи:

Досега обикновено потърпевшите бяха по-възрастни хора, но в момента групата хора, които биват атакувани са по-млади хора. В повечето случаи говорим за учители. Търсят обикновено хора, които владеят чужд език, като сценарият обикновено е - представя се за адвокат или за началник на някое районно полицейско управление. Става въпрос, че има задържано лице, обикновено в това полицейско управление, искат от хората да отидат, да съдействат за превод, като под някакъв претекст им се иска да преведат пари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!