Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Барак Обама се срещна с европейски лидери в Берлин

Фото: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама опита да успокои европейските съюзници за предстоящото управление на Доналд Тръмп. Обама се срещна в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и премиерите на Великобритания, Италия и Испания - Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой.

Шестимата раговаряха за конфликта в Украйна, терористичната заплаха, последствията от Брекзит и политиката спрямо Русия. Всички теми обаче бяха подчинени на основния впрос на европейците – как ще се работи с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. От шестимата лидери в канцлерството само Обама познава следващия президент и е разговарял с него. Европа е разтревожена от новата власт във Вашнигтон заради острите изказвания на Тръмп по отношение на вече постигнати договорености като Парижкото споразумение за климата или атомната сделка с Иран.

Европейските лидери и Обама се обявиха за запазване на санкциите срещу Русия до пълното прилагане на споразуменията от Минск. Те изразиха безпокойство от това, че в Източна Украйна все още няма примирие и въоръженият конфликт продължава.

Участниците в срещата се ангажираха с добро сътрудничество в рамките на НАТО и в бъдеще. За последствията от Брекзит освен на общата среща се говори по-късно и на среща на четири очи между Ангела Меркел и Тереза Мей. Резултатите от техния разговор обаче не бяха обявени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!