Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел със заявка за четвърти мандат, повечето германци са съгласни

Фото: ЕПА/БГНЕС

Мнозинството от германците приветстват решението на канцлера Меркел да се кандидатира за четвърти мандат. Според проучвания на общественото мнение 55 на сто от германските граждани смятат, че тя трябва да управлява още един мандат. Те обаче не желаят това да става в голяма коалиция, както е в момента.

Решението на Меркел да се кандидатира донесе голямо облекчение и сред политическите сили. Канцлерът изчака дълго с обявяването на намерението си.

Аз винаги мисля дълго преди да взема решение. Често закъснявам с това, но веднъж взела решение, аз стоя твърдо зад него, заяви тя в интервю за телевизия ARD късно в неделя.

Отделих безкрайно много време, обмисляйки дали да се кандидатирам за четвърти път, тъй като след 11 години на власт това е всичко друго, но не и тривиален въпрос. Нито за страната ми, нито за партията, нито за мен самата, каза още Меркел.

Тя обаче посочи, че очакванията да се справи с всичко са голям комплимент, но и пълен абсурд. Не може един човек да се справи сам, пък бил той и канлер на Германия.

В интервюто си Меркел заяви, че ще продължи досегашната си бежанска политика и че голямото предизвикателство за следващия ѝ мандат е дигитализирането на икономиката.

Пазарът на труда се променя, икономиката се променя, много хора остават без работа и това ще е най-големият проблем, който трябва да решим, заяви тя.

Меркел намекна и че най-вероятно ще се заеме по-сериозно с тема, която досега бе избягвана – пенсионната реформа.

Няма начин хора, които са работили цял живот, да не могат накрая да живеят от пенсиите си, посочи тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!