Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел иска Германия да увеличи бюджета си за въоръжаване и да не прекъсва отношенията с Турция

Ангела Меркел
Фото: БТА

Германия трябва да увеличи разходите за въоръжаване на армията до 2% от БВП. Контактът с Турция не бива да се прекратява, а в публичността отново трябва да се завърне придържането към факти и доказани истини. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел днес в Бундестага по време на обсъждането на бюджета, в който тя по традиция се изправя пред опозицията и също така представя плановете си за следващата година.

Речта й бе първата поява пред парламента след обявяването на намерението й да се кандидатира за четвърти път за канцлер. В нея тя коментира и най-належащите проблеми пред управляващите не само в Германия, но и в цяла Европа – войната в Сирия, тероризма, бежанската криза. Меркел говори и за проблемите, които дигитализацията носи със себе си, най-вече за поставянето под съмнение на ценности и общоприети човешки норми.

Трябва да подсилим важните за нас ценности не само у дома, но и заедно с европейските ни партньори и Съединените щати, по целия свят.

Меркел заяви и че Германия трябва да увеличи бюджета си за въоръжаване до 2% от БВП, ако иска да гарантира сигурността си. Канцлерът критикува намерението на Доналд Тръмп да извади САЩ от тихоокеанското търговско споразумение и похвали подписването на споразумението между Европа и Канада, давайки го за пример за насърчаване на бизнеса. 

По отношение на Турция заяви, че чува сигналите на Анкара за желание за повече диалог и ще им откликне, но това не означава, че ще премълчава нередностите, които стават там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!