Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нинова: БСП няма да участва в правителство, ако мандат бъде даден на трета политическа сила

| обновлено 26.11.16 15:53

Конгресът на БСП  ще е 4 и 5 февруари, реши Националният съвет на партията. Най-висшият форум ще приеме нова предизборна платформа на партията, новата коалиция, с която тя ще се яви на предстоящите парламентарни избори и промени в устава. Социалистите няма да участват в правителство, ако мандат бъде даден на трета политическа сила след ГЕРБ и БСП - обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя повтори и позицията си, че БСП няма да участва с партийни кадри във формирането на служебен кабинет нито на президента Росен Плевнелиев, нито на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Партията ще иска въвеждане на мажоритарен избор със смесена система в резултат на проведения национален референдум. Нинова каза, че резултатите от референдума са показали също така, че хората очакват обновление в партиите. С готвените промени в устава БСП ще даде пример именно в тази посока. Една от идеите е ограничаване до 3 на броя на мандатите на депутатите-социалисти, за да могат да влязат и нови лица в парламента. Новата коалиция, с която БСП ще се яви на изборите, ще бъде различна от досегашната БСП "Лява България", в която влизат общо 13 формации. Нинова заяви:

Намирам за некоректно поведение на наши партньори, които на парламентарни избори се явяват в коалиция с нас, но когато дойде време за местни избори, за кметове и общински съветници, те издигат самостоятелни листи, самостоятелни кандидати за кметове и на много места играят срещу кандидатите на БСП, заяви Нинова пред пленума на партията, на който присъстваха новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна ЙотоваРумен Радев и Илияна Йотова благодариха за извоюваната победа на президентските избори на социалистите, които ги подкрепиха. 

Корнелия Нинова направи анализ на резултатите и подчерта, че сред причините за победата са грешки на основния опонент в надпреварата - ГЕРБ във вътрешната и външната политика, както и воденето на позитивна директна кампания без задкулисие и срещи с хората. Нинова подчерта, че основният извод е, че ГЕРБ не са непобедими, но че тепърва от партията се очакват важни решения. Нинова заяви:
Смятаме, че ако всички институции, държавни мъже и жени, спазват Конституцията и законите на страната, така, както са разписани процедурите в тази ситуация, политическа криза не може да има и няма да бъде допусната. Нашата цел е предсрочни парламентарни избори, тяхното спечелване с една сериозна, ясна, категорична и аргументирана предизборна платформа.
Лидерът на БСП повтори и позицията си, че партията няма да участва с кадри във формиране на служебен кабинет нито на президента Росен Плевнелиев, нито на новоизбрания държавен глава Румен Радев. 
БСП свиква заседание на Конгреса си на 4 и 5 февруари, реши Националният съвет на партията. Дотогава комисии ще подготвят нова предизборна платформа на партията, новата коалиция в която БСП ще се яви на предстоящите парламентарни избори, както и промени в устава на столетницата. 
Лидерът на партията Корнелия Нинова изрази позиция, че народните представители от левицата трябва да имат ограничение от три мандата в парламента.  
Целта на всички тези промени е промяната в БСП като отговор на гласуването на хората на референдума. Имам виждане да се намери вариант да се ограничат броя мандати на народните представители. С уважение към опитните колеги, с желание да се ползва приемственост, да помогнат на млади, които бихме предложили в парламентарната група, но смятам, че част от очакванията на хората са за обновление в партиите и в тази посока.
Пленумът, който приключи, реши в Изпълнителното бюро на партията да влязат нови трима члена - Стоян Мирчев, Вяра Йорданова и Иван Ченчев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!