Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Румен Радев: Причината за бунта в Харманли не е само една

България не е готова за сто процента мажоритарен вот

| обновлено 26.11.16 12:40
Фото: БГНЕС

Според новоизбрания президент Румен Радев, центровете за мигранти в България са пренаселени и трябва да се вземат спешни мерки за екстрадиране. Радев обясни,че причината за бунта в Харманли не е само една.

Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работата на службите в този център, но и виждате, центровете се пренаселват. Ние отдавна алармираме за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Ние вече имаме споразумение в рамките на Европейския съюз и това трябва да се усети


Румев Радев се обяви за смесена система на изборите. По думите му България не е готова за сто процента мажоритарен вот: 
България не е готова за сто процента мажоритарен вот. Проблемът не е само в нов Изборен кодекс. Аз съм убеден, че такъв ще се направи. Проблемът е в районирането на страната или така наречената изборна география. Това е сложен процес. Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен, с цел избягване на изкривяванията и рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, ние трябва да имаме и пропорционален елемент вътре. Трябва да използваме добрите практики от други държави в Европа.

Радев коментира още, че датата на предсрочните избори ще бъде определена след консултации с партиите и при спазване на определените в Конституцията срокове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!