Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кунева: НС да гласува решение за незабавна екстрадиция на нарушителите на реда

| обновлено 26.11.16 17:16
Фото: Венелина Попова

Народното събрание да гласува решение за незабавна екстрадиция на нарушителите на реда и на лицата, за които има данни, че са опасни, заяви позицията на Движение „България на гражданите“ в Стара Загора вицепремиерът в оставка Меглена Кунева по повод кризата в центъра за настаняване на бежанци в Харманли. Тя оцени като правилна първа стъпка изпращането на военни сили на границата и на полицейски ресурс в населени места, където има такива лагери.  

В момент на криза винаги се търси виновен, но със засилване на напрежение, криза не се лекува, затова реформаторите настояват за изслушване в Народното събрание на всички институции и за съвместна работа. Трябва да се анализира добре ситуацията, да се събере информация и да се използва опита на други държави, преживели подобни ситуации. 

Ако трябва спешно да поканим тука хора, които да обучат нашите правоохранители, за да реагираме адекватно

Дали участват в трафика на мигранти и полицаи, отговор на този въпрос може да даде само един антикорупционен закон, посочи Меглена Кунева. Тя не отговори конкретно дали в лагера в Харманли щеше да има криза, ако не беше затворен, както и дали на следващите парламентарни избори ще има нова вълна от националпопулизъм. Но беше категорична, че Европа е терен на сблъсък на цивилизации:

Европейската политика не даде отговор на този въпрос, нито световната политика. Какво означава това Япония да има 12 души бежанци, които е приела, САЩ, които имат опит с нови култури, също не показват особено желание да приемат бежанци, т.е. всичко се струпва върху Европа. 

Според вицепремиера в оставка Меглена Кунева, в настоящата политическа ситуация, реформаторите не могат да предложат нищо друго, освен предсрочни парламентарни избори:
Аз съм изключително притеснена от това, че няма стабилни институции в момента. Всичко това можеше да бъде предотвратено и да има нормален политически живот, ако чувството за справедливост по време на това управление се беше повишило, каза Кунева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!