Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Победи и изпитания" ни връща в горещото лято и барутната есен на 1916-а

Фото: БГНЕС

В Националния военноисторически музей продължават събитията, с които се отбелязва годишнината от Първата световна война. Изложбата „1916: Победи и изпитания“ е едно от тях.

Главният експерт Лилия Криворова, която е част от екипа, подготвил експозицията, казва че посетителите ще бъдат пренесени 100 години назад - "в горещото люто и барутната есен на 1916 г., когато българският войник, воден от своите командири, проявява изключителна храброст и саможертва по бойните полета на Западна Тракия и Македония и извоюва победите си при освобождаването на Добруджа". 

Чрез снимките, включени в изложбата, посетителите ще имат възможност да си припомнят някои от събитията, случили се през 1916: превземането на Тутраканската крепост, боевете на връх Каймак-Чалан и други исторически събития.  С цел публиката да разшири познанията си за развитието на световния конфликт, станал преди век, в експозицията са включени и интерактивни приложения.
 
Изложбата „1916: Победи и изпитания“ може да бъде разгледана до 20 януари 2017 година. До края на тази година фотоизложба със същото име ще гостува в няколко военни формирования в цялата страна. Продължава и инициативата „Моите предци на война“, която провокира ученици да открият своите родови истории за Първата световна война и да ги съберат в изложба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!