Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НМА „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва с два тържествени концерта своята 95-годишнина

Фото: nma.bg

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва своята 95-годишнина с два тържествени концерта на 5.12 от 18 часа, в голямата зала на Академията и в Старозагорската опера на 6.12 от 19 часа. Програмата представя произведения от Васил Казанджиев, Любомир Пипков, Александър Райчев, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини, Франц Шуберт и разбира се – творби от Панчо Владигеров. Академичният симфоничен оркестър, под диригентството на проф. Пламен Джуров, ще бъде на сцената заедно с избрани солисти, носители на престижни награди.

За празничните концерти, както и за някои новини около дейността на НМА, разказва ректорът проф. Димитър Цанев.

Програмата на концерта е разнопосочна. Подбрана е така, че да представи общото ниво на студентите в различните специалности – инструменталисти, певци, ансамблово музициране. Обликът на Академията през годините не се е изменил толкова в идейно отношение, колкото в областта на технологиите, образователната среда и международните контакти. Това включва всички нововъведения в изучаваните сфери и повишеното присъствие на хуманитарни науки. По отношение на определени специалности ние много плътно сме свързани с електронните инструменти, докато в областта на т.нар. класическо обучение, предпочитаме да следваме старите традиции. Бъдещите ми планово са свързани с „изнесена центробежна политика“ на международен обмен и популяризиране на вътрешната ни продукция. Наскоро успяхме да закупим нов концертен роял от най-висок клас, който е една неприкрита наша гордост. Когато се заговори за световни музикални центрове, присъствието ни там е решаващо. Получените награди в областите на вокалното и инструментално изкуство са неизброими. Престижът е видим, а следата, която България е оставила в европейското културното наследство, е дълбока, независимо, че е малка страна. Става въпрос за изключително високи постижения. Бих искал да изкажа благодарностите си на всички, които съдействат за поддържането на това ниво, доказано и по рейтинговата система, където отново сме на първо място. Това е реалното състояние на Академията, както по отношение на преподаването, така и спрямо творческото равнище на нашите студенти.

Ето и малко история: Държавната музикална академия, както се нарича в началото, е създадена по предложение на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски. Узаконена е с Царски указ от 21 юли 1921 г., на Цар Борис III. През 1928 г. започва дейността си Академичен симфоничен оркестър, ръководен от големия български диригент проф. Саша Попов. Той става основа за създаването на Царския симфоничен, предшественик на Софийската филхармония. През 1954 г. в Академията вече има три факултета, впоследствие тя е преименувана на Българска държавна консерватория. През 1955 г. е създаден щатен хор и отново – симфоничен оркестър. Към Вокалния факултет се основава Оперна студия и Учебен музикален театър. През 2006 г. учебното заведение получава името, което носи и до днес – Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.  В настоящия момент там се изучават 46 специалности в различни образователни степени. Постоянно се организират и майсторски класове, лекции и концерти на изтъкнати музиканти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!