Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НЕК ще се издължи на "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" до края на седмицата

Министерството на енергетиката предостави на НЕК малко над 600 милиона евро

| обновлено 06.12.16 14:52
Фото: БГНЕС

Министерството на енергетиката е предоставило на НЕК малко над 600 милиона евро за изплащане на оборудването за АЕЦ "Белене". 

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че НЕК ще се издължи на руската компания до края на седмицата. Сумата, присъдена на руската компания "Атомстройекспорт" от арбитражния съд, ще дойде от централния бюджет.
С изплащането на парите преди 15 декември страната ни ще спести дължими лихви от близо 24 милиона евро.

Двете страни се бяха договорили да бъдат опростени лихвите, ако до 15 декември платим сумата, на която ни осъди арбитража в Женева. Разплащането стана възможно, след като Европейската комисия излезе със становище, че отпускането на тези средства не е държавна помощ.


Преди плащането трябва да приключи инспекцията на произведеното оборудване от експерти от НЕК и АЕЦ "Козлодуй", които са в Русия вече втора седмица. 

Става дума за 1,2 милиарда лева, присъдени на руската компания от арбитражния съд и осигурени чрез възмездна помощ от държавния бюджет. С изплащането им преди 15-и декември страната ни ще придобие двата атомни реактора и ще си спести пари от лихви:

Това са лихви в размер на 23,8 млн. евро, които лихви ще бъдат на практика опростени. Ние се споразумяхме за това и "Атомстройекспорт" ще изпълни този свой ангажимент, ако НЕК плати до 15-и декември - нещо, което ще се случи със сигурност, заяви Теменужка Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!