Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Новият френски премиер: Ще продължим да защитаваме французите от терористичната заплаха

| обновлено 06.12.16 21:33
Бернар Казньов
Фото: ЕПА/БГНЕС

Трябва да продължим да защитаваме французите от терористичната заплаха, заяви новият френски премиер Бернар Казньов, поемайки поста от Манюел Валс. Премиерът пожела на предшественика си успех в кандидатпрезидентската кампания, която му предстои.
 
53-годишният Казньов е известен като доверено лице на френския президент Франсоа Оланд и има сравнително най-висок рейтинг в правителството. Левицата, полицията, а и политически фигури вдясно оценяват положително работата му като вътрешен министър, особено по време на терористичните атентати във Франция. Назначаването му е явен израз на желанието на Оланд да подсили колкото може авторитета на управляващите в края на мандата си и да отговори на очакванията на французите за повече сигурност.

Защита на Франция – това е мисия, която поверявам на Бернар Казньов като премиер-министър. Но защитата не е достатъчна – трябва да се подготви бъдещето, да се отвори надежда за бъдещето, което означава инвестиране в образование и изследване, обясни президентът Оланд по повод какви надежди възлага на Казньов до президентските избори през април и май догодина:

Промените в кабинета бяха бързи и минимални с приоритет върху освободения пост начело на ключовото за сигурността вътрешно министерство. Брюно льо Ру поема този пост в контекста на терористичната заплаха и неотдавнашните полицейски протести срещу тежките условия на труд. Досегашен председател на парламентарната група на социалистите, той е познат като радетел за близостта на общинската полиция с гражданите. Може да се очаква парламентът да поднови извънредното положение, въведено след атентатите.
 
Освен вдигане на рейтинга социалистите очевидно се стремят да създадат динамика в кампанията си пред първичните избори за кандидат-президент, в която Манюел Валс амбициозно се включи. Той призова съпартийците си да преодолеят разделенията и да се обединят около кандидатурата му.

Казньов зае поста на Манюел Валс, който се оттегли, за да участва в първичните избори на социалистите през януари, когато те ще излязат с номинация за битката напролет срещу консерватора Франсоа Фийон, националистката Марин льо Пен и няколко независими кандидати. Последните сондажи сочат, че Валс би получил едва 10 на сто от гласовете, а Фийон и Льо Пен ще стигнат до балотаж и там Фийон ще победи с 65 процента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!