Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Обявиха 2 януари 2017 г. за почивен ден, съобщава ТРУД. Народното събрание прие на първо четене промените в Кодекса на труда, внесени в залата от Министерския съвет. С тях се спира практиката на сливане на делничните дни след понеделник с празничните уикенди и така да се натрупват дълги ваканции. От години организациите на бизнеса у нас са против тази практика. Причината – нанасят се загуби за милиони на фирмите заради нарушаването на работния ритъм на държавата.

Вместо дългите почивки единственият ден, в който ще се почива след празничен уикенд, ще е понеделник, а 2 януари се пада именно такъв. Според поправките, приети от депутатите, друг “неприсъствен” понеделник ще е 8 май, когато гергьовденският уикенд ще стане по-дълъг. На 24 май, който е в сряда, също няма да се ходи на работа. Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април, около великденските празници, гласят корекциите.

Виж повече

С ¼ скочиха резервациите за зимните ни курорти, отчита МОНИТОР. Основен двигател на увеличението са чуждестранните туристи. От данните се вижда, че най-сериозен ръст се очмаква да има на посещенията на турските туристи – 35% спрямо миналогодишния сезон. Все още обаче зимният туристически пазар се доминира от бълтгарските туристи, които са почти една трета от всички. Турските туристи са около една пета, а румънските – 16%

Номерата на колата ще се свалят при тежки нарушения. Глобите за превишена скорост се увеличават двойно и стигат до 700 лв. според приетите промени в Закона за движение по пътищата, информира СЕГА. Служителите на КАТ ще имат право да свалят номерата на колите на пътя, да прекратяват регистрацията на автомобила, както и да отнемат книжката на провинилия се шофьор при тежки нарушения. Това ще става, ако водачът бъде хванат да шофира с алкохол в кръвта над 0.5 промила, под въздействието на наркотици или откаже проверка. Санкцията ще се налага и при превишаване на скоростта в населено място с над 50 км/ час, при липса на застраховка "Гражданска отговорност", при незаконни състезания (т. нар. гонки), както и ако наложена преди това глоба не е била платена в срок.

Виж повече

Изолираха трети грипен вирус за сезона, епидемия няма, сочи 24 ЧАСА. Трета положителна проба за грип е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести от началото на сезона, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра и национален консултант по микробиология. Става дума за жена на 38 г., пробата е подадена от Инфекциозна болница. Вирусът е A H3N2 и е доказан с генетичен тест (PCR). Ваксиналният щам е Хонконг. Това е нов вирус, изолиран през 2014 г. Очаква се да бъде водещият причинител на грипната епидемия този сезон. Заболеваемостта от остри дихателни инфекции и грип се увеличава през последните 2 седмици и вече е 111 на 10 000 души.

Виж повече

Най-масово хронично заболяване у нас е хипертонията – засяга всеки трети, става ясно от проучване на НСИ, цитиран от 24 ЧАСА. Изследването е проведено между октомври 2014 г. и януари 2015 г- Участвали са 8839 души. Болестта е по-разпространена сред жените. Сравнението на последните данни с тези от същото изследване през 2008 г. сочи увеличение на хората с хипертония. При мъжете е с 32%, а при жените – с над 30%.

Мариан Вълев е първият актьор, избран да участва в новия сериал на Димитър Митовски - "Ускорение", научаваме от СТАНДАРТ. Режисьорът и продуцент на "Под прикритие" работи усилено отново по поредица за топченге, но този път за Нова телевизия. Кастингът върви в момента, а според упоритите слухове Куката е вече сигурна звезда. Ще бъдат избрани актьори и от Италия, Франция и Израел. Ще участва и голяма американска звезда, която все още се пази в тайна. Вероятно заради бъдещите си ангажименти на малкия екран, Мариан Вълев се е отказал от участие в новата премиерна пиеса "Майстори" по Рачо Стоянов в Народния театър. Актьорът влезе в първата ни трупа преди около месец и ще продължи да бъде част от нея, макар и да е отказал на режисьора на постановката Петринел Гочев.

Виж повече

Гранитски се изповядва с „Гласът на тишината”, пише още СТАНДАРТ. Казват, че тишината проговаря, когато думите свършат. Иван Гранитски доказва, че това не е така. Напротив – именно чрез думите и полутоновете между тях гласът на тишината се превръща в приспивна песен или оглушителен марш. Всеки един от нюансите му ще откриете в едноименната стихосбирка. Ценителите на поезията могат да получат книга с автограф на Панаира на книгата в НДК другата седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!