Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Евакуираха жителите на Хитрино

Предстои източването на авариралите цистерни

| обновлено 10.12.16 19:11

Евакуацията на хората от Хитрино приключва, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Очакват се екипи от рафинерията "Лукойл-Нефтохим" в Бургас, които да започнат източването на пропилена от катастрофиралите сутринта цистерни. Всички жители на село Хитрино ще бъдат изведени от района преди да започне прехвърляне на горивото от опасните цистерни, съобщи по-рано днес началникът на Националната противопожарна служба главен комисар Николай Николов. Служители на Община Хитрино обикалят къщите и помагат на трудно подвижните хора и на по-възрастните, за да могат да стигнат до пункта, който е направен в началото на населеното място, до бензиностанцията.


На място вече е и първият камион, който трябва да започне източването на горивото, но това ще започне едва след като всички жители на Хитрино напуснат населеното място. По първоначална информация, дадена от кмета на Шумен Любомир Христов, около два дни ще бъдат нужни, за да бъде прехвърлено горивото, което е останало в преобърнатите цистерни. Евакуацията върви спокойно. Хората си подготвят багаж. Всички кметове на общини от област Шумен са в селото. Те предлагат на хората, които имат роднини в техните общини, да ги настанят при тях, като всяка община ще изпрати в Хитрино свой автобус.

Директорът на Областната дирекция на полицията в Шумен Ялчън Расим увери жителите на Хитрино, че къщите им ще бъдат охранявани, докато те са евакуирани. 
Община Шумен има готовност да предостави бази за хората, които няма къде да отидат. Пожарникарите продължават да охлаждат цистерните, една от тях все още гори, и потушават локални запалвания. Информация за нови жертви няма. В Хитрино са планинските спасители с кучета. Започна операция по изваждането на мъж от руините, за когото се предполага, че е жив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!