Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Прокуратурата образува досъдебно производство по сигнал на БСП за престъпление по служба в МВнР

| обновлено 16.12.16 19:34

БСП обвини Външното министерство в опит за кражба на над половин милион лева чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки при купуване на техника за редица посолства. Според депутата Кристиан Вигенин плащанията са били спрени от ДАНС след негов сигнал до главния прокурор в края на ноември:

Непосредствено след вторият тур на изборите от министерството на външните работи се разбързват и редица български посланици получават грама и към нея проформа фактура на българската фирма "Балкан тео", всеки един от тях от съответните столици да приведе значителна сума пари, над 30 хиляди евро, за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа. В тази фактура са вписани и завишени в пъти разходи като основен разход е централата или сървър, чрез който телефонните разговори за в бъдеще ще минават през интернет, обясни Вигенин.

Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин опроверга обвинението и заяви, че поръчките за телефонни централите са изцяло съобразени със закона:

Това са по Закона за обществените поръчки. Работим по лимитите, които са позволени да се правят без обществена поръчка. След като прокуратурата се намеси по донос отвътре, ние сме спрели закупуването на тези централи. Благодарение на това действие на БСП е много вероятно ние да нямаме съвременни централи.

Междувременно Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу длъжностни лица от Министерството на външните работи. Прокуратурата все още не може да се ангажира с точна сума, за която е извършено престъпление по служба при закупуването на техника без обществени поръчки по указание на Министерството на външните работи, съобщи говорителят Румяна Арнаудова.

Като цяло сме приели, че е налице престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Разбира се, ако са настъпили такива, ще се преквалифицира деянието като по-тежко наказуемо престъпление по служба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!