Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Националният съвет на БСП прие мерки за обновление на партията

Форумът призова напусналите през годините социалисти да се върнат в партията

| обновлено 17.12.16 19:49
Фото: БГНЕС

Заседанието на Националния съвет започна с минута мълчание в памет на жертвите в Хитрино. Бе повторено и взетото преди няколко дни решение на депутатите-социалисти да дарят 40 000 лева от декемврийските си заплати, за да помогнат на пострадалите в селото. 


При обсъждането на критериите, по които ще издига своите кандидати за депутати в следващото Народно събрание и моделът на бъдещата парламентарна група, Националният съвет на БСП препоръча на партийните структури да не се допуска номинирането на един кандидат в повече от един избирателен район, както и да не се издигат за кандидати за народни представители действащи кметове от БСП.


Препоръките и особено тази да не се номинират хора, които имат три пълни мандата като народни представители, предизвикаха горещи дискусии в залата. Един от депутатите-ветерани Янаки Стоилов коментира: "Обновяването на представителството на БСП е много необходимо. Въпросът е то да не се превърне в средство за подмяна на характера на партията, защото зад тези решения стоят много лични мотиви също".


Аргументите за тези решения обясни Красимир Янков
Мотивът за тези препоръки не е насочен към отделни членове на партията. Мотивът е обновление на партията.

След това лидерът на партията Корнелия Нинова направи анализ на актуалната политическа ситуация в страната. По думите й евентуален нов кабинет в рамките на това Народно събрание превръща ГЕРБ  в резервна гума на Реформаторския блок и според Нинова, хората са изгонили ГЕРБ през вратата, а те се опитват да се върнат на власт през прозореца. Корнелия Нинова заяви: 
Това е лицемерие. Това е оправдание, за да продължат да стоят на власт и да довършат започнатото, а то е кражби, назначения, предаване на националния интерес по всички поводи. Ако се състави това правителство, то няма да е по волята на българския народ, който каза "не" на управлението на Бойко Борисов. То ще е отново по волята на чужди господари и отново срещу националния интерес на България. Такова правителство не може да има дълъг живот.
Националния съвет на БСП прие обръщение към социалистите, които са напуснали партията през годините, да възстановят членство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!