Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Изтеглени са всички цистерни от Хитрино

| обновлено 20.12.16 16:29
Фото: БГНЕС
Изтеглени са всички цистерни от железния път в Хитрино. Това стана ясно от брифинга за ситуацията. Главен комисар Николай Николов съобщи подробности за това как е протекла спасителната операция. 

С часовникарска точност. След като се изправи тази цистерна, започва нейното източване на опасното вещество, доколкото е възможно, не 100 процента, да изтече извън нея. Внимателно се повдига и се поставя на платформата, обезопасява се допълнително. Пътят, по който караме цистерните, е неравен, не е асфалт и вероятността да падне някоя от цистерните и да предизвика нова експлозия е много голяма, след което тези цистерни ги подреждаме на кариерата. На кариерата те вече се обезопасяват 100 процента, осигурена им е охраната. Нещата минаха по план. Два часа по-рано от очакваното свършихме и хората в 14.00 часа ще могат, поведени от директора на Областната дирекция на МВР и кмета на селото, да влязат по своите домове.

Хората от южната част на Хитрино започват организирано да влизат по домовете си.

Десет дни след взрива над 800 спасители, полицаи и пожарникари направиха всичко възможно да върнат хората по домовете им. Това ще става организирано в присъствието на полицай, пожарникар и представител на Общината.

Теоретично няма опасност в къщите на хората, увери комисар Николов, но въпреки това постоянно се замерва за наличие на газ в домовете.

Според експертите още няколко дни ще са нужни, за да бъдат обходени всички домове.  


От утре в Хитрино ще бъдат допуснати и доброволците, които да помагат при разчистване на пораженията от взрива на 10 декември.
127 души от болницата в Шумен, участвали в оказването на спешна болнична помощ на пострадалите от инцидента в Хитрино, бяха наградени за висок професионализъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!