Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Националната художествена академия с нов корпус

Арх. Стефан Добрев: Модерната архитектура е стари сгради, "написани" със съвременен език

Фото: sgrada-nha.blogspot.bg
120-годишната Национална художествена академия ще има нов корпус, който трябва да бъде изграден до месец април 2019 година. Реализирането му ще подобри качеството на образователната среда, в това е категоричен архитект Стефан Добрев, автор на проекта.

Всъщност настоящият проект има предистория. По думите на арх. Добрев преди 11 г. - през 2005 е направен национален конкурс за разширение и реконструкция на Националната художествена академия. Участват 26 проекта, а неговият - тогавашен и съответно настоящ проект е одобрен единодушно от журито, съставено от хора, ревностни пазители на културно-историческото наследство.

Поради стечение на обстоятелствата проектът не е изпълнен. Сега предстои поетапната му реализация.

Архитект Стефан Добрев пояснява, че новият корпус ще бъде на ъгъла на бул. Васил Левски и ул. "Оборище", като основната сграда на Художествената академия, която е и паметник на културата на този етап няма да бъде засегната от новия строеж. В новия учебен корпус на Художествената академия ще бъдат изградени 3 лекционни зали, 16 ателиета, компютърна зала, библиотека с книгохранилище. Общата стойност е 2 999 600 лв., от които 2 549 660 лв са финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, а 449 940 лв. са национално съфинансиране. 

Още информация чуйте от репортажа на Даниела Бенишева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!