Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Справките на националния номер на НОИ отнемат над 25 минути", което навърта телефонна сметка от десет лева, пише "Монитор". Проверка на изданието показва, че така наречените горещи линии за гражданите са импулсни. Всички разговори с телефони на институциите, започващи с номер 0700, са по-скъпи за мобилните оператори, защото те не попадат в никакви абонаментни планове.

"По-високи данъци и такси за половин България", това е водещото заглавие на "Труд". В Пловдив поскъпва паркирането, във Враца таксата за детска градина, в Бургас и Перник - данъкът при покупка на имот. В Русе също има сериозно увеличение на данък "сгради", в Ямбол е повишена таксата за отпадъци, в Благоеград, освен за жилището, по-висок е вече данъкът и за автомобила.

"Стандарт" напомня и за по-високия акциз на цигарите, който е в сила от началото на годината. Вестникът пише още за по-скъпия газ, както и за повишения размер на патентната вноска за таксиметровите автомобили.

От тази година вноската за пенсия започва да расте, припомня вестник "Сега". Увеличават се минималните осигурителни прагове и за самоосигуряващите се. През 2017 г. ще се пенсионират мъже, навършили 64 години, и жени, навършили 61.

"Капитал дейли" предлага прогнози за икономиката ни през новата година. Според "Индъстри уоч" 2017-а може да е по-добра откъм инвестиции. От Института за пазарна икономика обаче са на мнение, че тази година няма да е толкова добра, колкото предходните две заради рисковете в международен и вътрешен план.

"Земя" съобщава за повдигнатото срещу бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков обвинение за продажба на остатъчен пакет акции от "ЕВН България" на занижена цена.

"24 часа" допълва: "Той е обвинен в умишлена безстопанственост за сделка от 2011 г."

"24 часа" напомня, че страната ни все още няма еврокомисар и прогнозира, че до края на януари вероятно няма да има и номинация.

"Причината за снежния ад е управленският ад", коментира вестник "Сега" по повод блокадата на магистрала "Тракия" на 30 декември. Припомня се, че десетки години в района на "Петолъчката", а отскоро и по магистрала "Тракия", се случва едно и също и никой не е залесил с дървета и храсти, които да спират ветровете и навяванията на сняг.

Анна Заркова пише в коментара на "Труд", че бургазлии наричат магистрала "Тракия" „лятна“, защото само тогава става за шофиране. Трябват лесозащитни пояси и други прегради на местата, където има навявания, пише още в анализа.

"Изсечени дървета докарали хаоса на "Тракия", констатира "Телеграф".

Откриват ски сезона на Витоша с нощно каране довечера, на ски писта "Витошко лале", информира "Монитор".

"Софиянци се жалват от вандали, шум и тъмнина през първите дни на 2017 г.", пише "Дума". Жители на софийски квартали са подали над 1 300 са оплакванията в колцентъра на Общината.

"София ще има нови автобуси и трамваи", обещава в интервю за "Стандарт" кметът на града Йорданка Фандъкова. През тази година ще бъде обявена поръчка за купуване на 120 автобуса на природен газ, ще се изгради Източната тангента на околовръстното шосе на столицата в частта до Северната тангента, казва още Фандъкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!