Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Стотици населени места в страната са без ток

ЕСО: Активирани са част от резервните мощности, произвеждащи ток

| обновлено 06.01.17 21:00
Фото: БГНЕС

Заради тежките зимни условия без ток са 208 населени места в страната. Най-много - 190 от тях, са в Североизточна България. От "Енерго Про", която обслужва района, съобщиха, че най-тежка остава ситуацията в Силистренско и в района на Добрич. Възстановено е захранването в областите Велико Търново, Габрово и Търговище.

17 села в югоизточната част на страната също са без ток. Те са в Сливенско, Старозагорско и в района на Хисаря, каза Петър Костадинов от И Ви Ен:

Имаме частичен проблем с достъпа в района на Котел. За три от населените места сме осигурили генератори за през нощта, защото е ясно, че няма да можем да възстановим захранването.

Само едно населено място във Врачанска област е без захранване, съобщи Борислава Луканова от ЧЕЗ.

400 души от котeлското село Стрeлци остават тази нощ без ток заради невъзможност екипите на ЕВН да достигнат до тях. В Сливенска област 10 села остават без ток. Хората от село Стрелци са предупредени, че тази нощ ще останат без ток. Утре сутринта технически групи се очаква да достигнат до селото с АТВ-та или моторни шейни. Снегопочистващата техника е отворила пътя до Медвен и на хората е доставен хляб. Пуснат е токът в Жеравна, Нейково и Ичера. Затворен остава пътят до село Кипилов. Затворен е и пътят от републиканската пътна мрежа Котел-Омуртаг. В Нова Загора шест села продължават да нямат ток, но пътищата там са проходими при зимни условия. Силен страничен вятър затруднява почистването на подбалканския път в района Твърдица. Там също няколко села остават без ток. В Сливенска община също има села без ток и продължава отстраняването на авариите.

В Министерството на енергетиката денонощно могат да се подават сигнали, свързани с енергийната система на страната на телефон - 02/926 32 94
През целия ден в стотици населени места имаше прекъснато електрозахранване заради тежката метеорологична обстановка, съобщиха за "Хоризонт" от трите електроразпределителни дружества.
С близо 1/3 е скочило потреблението на парно отопление в столицата. От "Топлофикация София" казаха за "Хоризонт", че на час се произвеждат около 1600 мегавата топлоенергия. Дружеството има и около 1400 мегавата резервни мощности, които да използва, ако е необходимо. В момента няма аварии, но "Топлофикация София" е осигурила 20 резервни екипа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!