Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Търговска верига бе наказана с цели 300 лева за ценови измами, пише "Сега". Вестникът коментира, че абсурдите в законодателството ни и безсилието на различни видове комисии нямат край. Става дума за случай отпреди шест години, като глобата не е за самото нарушение, а за това, че Комисията за защита на потребителите извършвала консултантски услуги по делата, водени през тези години.

"Земя" допълва по случая, че Върховният касационен съд е забранил окончателно да има различни цени на касата и на опаковката на продуктите.

Министерството на образованието проваля с мимикрия новата оперативна програма за наука, пише "Дума". Вестникът предупреждава: "Ако Брюксел спре парите, да се знае, че е заради неизпълнените предварителни условия от ведомството на Кунева".

Фирми от кръга с "витаещите съмнения" пак вземат строежа на магистрала "Хемус", информира "Сега". Зад спечелилите три фирми стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и БСП Велико Желев, заподозрян, неофициално, във фиктивна сделка с Делян Пеевски, пояснява изданието.

Партийни войни за плажа при минус 20 градуса, БСП и ГЕРБ кръстосаха шпаги за шест концесии на черноморски плажове, пише "Стандарт". Социалистите обвиняват правителството, че дава най-апетитните плажове на близки до властта фирми.

Промените в Закона за движение по пътищата са корупционни и няма да намалят жертвите, коментира вестник "Труд". Статистиката сочи, че е възможно отново да станем първи в Европейския съюз по смъртност при катастрофи, спрямо броя на населението, както беше и през 2015 г.

"Монитор" предлага подробна информация за условията и реда за записване на първокласниците за следващата учебна година.

Според "24 часа" , възможно е вицепрезидентът Маргарита Попова да стане служебен вицепремиер и да поеме и Министерството на правосъдието.

"Стандарт" припомня бунта преди 20 години срещу управлението на БСП с премиер Жан Виденов. Доларът достигна обменна цена от 3 хиляди лева, парите не стигаха за хляб, пише вестникът.

Само албанците са с по-ниска минимална заплата в Европа след нас, информира "24 часа". Повишената с правителствено решение минимална заплата от 1 януари отново е подложена на обществено обсъждане, защото не е консултирана със синдикатите и работодателите, пояснява министърът на труда Зорница Русинова.

Българска технология се конкурира с търсачка на Amazon, съобщава "Капитал дейли". Зад идеята и вече готовата технолоия е новата фирма "Семантика". Така се нарича и разработения от нея софтуерен проект за онлайн търговия, пояснява изданието.

Британски заселник в Търновско изобретил екотухли от слама и гъби, пише "Труд". Изолиращият материал е 400 пъти по-ефикасен от фибран и стиропор. Британецът Крейг Харпър живее и работи у нас от шест години, с него тук работят и живеят още 12 души.

"Телеграф" публикува интервю с директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков, който предупреждава, да не тръгваме към планината след употреба на алкохол, защото "идва бялата смърт".

В интервю за "Монитор", Радко Марков поргонизра, че през следващите дни ще има висока лавинна опасност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!