Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

След 8-метровата елха от демонтираните материали при ремонта на Двореца, сега цяла

Арт инсталация посреща посетителите на НДК

Фото: НДК
Нестандартна арт инсталация, разположена в централното фоайе на НДК, ще посреща посетителите до края на месец януари. Включените в нея експонати онагледяват дейностите и инвестираните до момента средства в подготовката за най-важното събитие за България през 2018 г. - Председателството на Съвета на ЕС, чийто домакин ще бъде НДК.

Директорът на Националния дворец Мирослав Боршош отбеляза: "Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, който смятам, че България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава”.

Той подчерта, че "смисълът не е да посрещнем 20 000 бюрократи от Брюксел, а да излъчим послание и политическата класа трябва да си даде сметка за това." По думите му обаче "на този етап липсва нагласа в политическата класа да застане заедно и да започне дебата за коя България в коя Европа”.

И въпреки че времето оставащо до Председателството не е много, директорът на НДК е убеден, че строително-ремонтните дейности ще приключат в срок, а той е краят на септември тази година. Свършеното до момента не е никак малко: направено е дигитално заснемане на сградата, като е изготвен технически паспорт, извършено е и енергийно обследване. Значителна част от средствата са инвестирани и в създаването на трите нови знакови пространства на Двореца - ДНК, Театър „Азарян”, „Перото”, които са готови да посрещнат културната програма на Председателството. Около 4 млн. лв са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника. 

До завършването на мащабния ремонт има повече от осем месеца. На този етап, това което могат да видят посетителите на Двореца е експозицията в Централното фоайе. Нейни куратори са Деница Аргиропулос, художник-сценограф и Георги Георгиев - Жожо, скулптор.

Чуйте какво споделиха те пред Даниела Бенишева за своята концепция и за някои от по-любопитните експонати.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!