Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Депутати от транспортната комисия приеха предложения за промяна в Закона за движението по пътищата, според които пешеходецът ще е невинен, ако при катастрофа шофьорът е нарушил закона. За това съобщава "24 часа". Повод за това предложение стана тълкувателно решение на Върховния административен съд, според което пешеходец може да се счита за съпричинител на катастрофа, особено ако не е преценил скоростта на автомобила, идващ към пешеходната пътека.

Назрява криза със служебния кабинет, пише "Труд" на първа страница. Огнян Герджиков няма да премиер, възможно е голяма част от екипа на Румен Радев да стане част от Министерския съвет, защото експерти масово отказвали на следващия президент.

Три автобуса с българи са блокирани от снега в Букурещ, информира "24 часа".

Според "Труд" от топлофикационните дружества са телефонирали през последните дни на депутати в опит да ги убедят да не подкрепят законодателни промени в Гражданския процесуален кодекс. Днес в пленарната зала тези промени ще бъдат гласувани на второ четене. Те отменят високите такси за юристконсулт в дела срещу стари сметки на абонати.

"Монитор" цитира данни на Федерацията на потребителите, че все още най-често хората се оплакват от топлофикациите.

Псевдобедняци се възползват от европейската програма за подпомагане с храни, пише "Телеграф". Измамниците търгували с продуктите. От социалните служби ще заведат съдебни дела.

Държавната субсидия за студентите в специалност "Медицина" и "Национална сигурност" е намалена, пише "Стандарт". Увеличено е финансирането за бъдещи математици, инженери, компютърни специалисти, както и за педагогически специалности.

Вестник "Сега" добавя по темата, че проектът за наредба се мотивира с това, че финансирането на обучението по медицина било неоправдано високо. Според рейтинга на ВУЗ-овете обаче, това е най-перспективното направление у нас и е с най-добра реализация на кадрите.

Туристически фирми и непопулярни лица стават концесионери на черноморските ни плажове, информира "Капитал дейли". Все още няма решение за най-спорните  плажни ивици Бургас север и Поморие централен.

Въпреки ръста на помощите от българския и от европейския бюджет, 2016 година донесе пореден спад в селското ни стопанство, пише "Сега". Изданието помества анализ на фондация "Интелиарго", в който се прави извод, че политиката на подпомагане е тотално объркана.

"Земя" пише: "Няма държава", и разказва за пореден случай, в който бракониер пребива горски служител. Бракониер с десетки повдигнати обвинения е нападнал горски служител от Разлог, пострадалият е в болница.

"Трябва да се ускорят всички процедури по изграждане на АЕЦ Белене", заявява депутатът от БСП Таско Ерменков в интервю за "Дума", по повод невъзможността на енергетиката ни да задоволи потреблението от ток през последните студени дни.

"Стандарт" съобщава, че в депутатските листи на ГЕРБ за следващия парламент няма да има действащи кметове. Всички номинирани ще подпишат декларация, че нямат нищо общо с бившите тайни служби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!