Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Новият американски президент критикува НАТО и ЕС

| обновлено 16.01.17 18:29
Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел направи голяма грешка с отварянето на границите за нелегални. Европейският съюз ще бъде напуснат и от други държави. Това заявява новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп.

Четири дни преди встъпването си в длъжност като президент, Тръмп разясни идеите си за управлението си пред два европейски вестника – германският „Билд“ и британският „Таймс“. В него той обширно обяснява плановете си за бъдещото управление и критикува политиката на германския канцлер Меркел и на НАТО. 

Според него Меркел е направила огромна грешка, пускайки в страната всички „нелегални“, казва той за бежанците. Това било причина и за атентата в Берлин. САЩ ще си вземат поука и ще затегнат още по-строго правилата за влизане в страната си, като това може да засегне и европейците, посочва той. 

Съдбата на европейците е в собствените им ръце, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза още, че ще работи за укрепване икономиките на оставащите 27 страни-членки на общността и преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправен съюза, включително борбата с тероризма.
Икономическата мощ, ефективните решения, преследване на целите ни, справяне с предизвикателствата на 21 век - тероризма, сигурността на външните граници, вътрешната сигурност, работни места. Ще продължим да се борим с тези предизвикателства.

Тръмп заплаши и германските автомобилни концерни, че ще ги накара да плащат 35 процента мито за внос на колите си, ако БМВ построи планиран завод в Мексико. Новият президент похвали Великобритания за това, че е напуснала Европейския съюз и предрече, че и други страни ще сторят това. На въпрос дали единен Европейски съюз не е по-добър за САЩ, той отговаря: Не. Все ми е тая.
Тръмп критикува НАТО и го нарича остарял и излязал от употреба военен пакт, в който само пет членки плащат разходите си, а това трябвало да се промени.
Изказването на Доналд Тръмп, че НАТО е остаряла организация предизвиква безпокойство в Алианса - каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е в Брюксел за срещата на външните министри на общността. 
Канцлерът Ангела Меркел смята да работи тясно със следващия президент на САЩ Доналд Тръмп въпреки критиката му към нея за начина, по който е подходила към бежанската криза в Германия. Това каза говорителят на Меркел Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!