Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Речта на Радев предизвика смесени реакции сред депутатите

| обновлено 19.01.17 14:31
Фото: БГНЕС

Речта на новия президент беше посрещната със смесени чувства от депутатите. Лидерът Корнелия Нинова не скри задоволството си:
 

Достойна реч на достоен президент. В частта за вътрешната политика той очерта реалните проблеми пред народа ни. В частта за външна политика той показа, че членството ни в Европейския съюз и в НАТО е безспорен избор за България.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт също даде висока оценка на казаното от Румен Радев:

Ами мисля, че всичко, което каза в речта си, беше вярно.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че Радев е направил това, което подхожда на един държавен глава:
Новоизбраният президент в неговата реч направи това, което подхожда на длъжността президент, показа, че познава проблемите в страната и постави широк кръг от въпроси и проблеми.

Председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов не спести критиките си
Смятам, че речта беше тотално сбъркана. Тя беше в негативен план, черногледа беше. Констатираше само негативи. Не се чу какво ще прави президентската институция.


Част от депутатите обаче напуснаха пленарната зала по време на речта. Гроздан Караджов от Реформаторския блок, който бе един от тях, коментира, че според него речта е била безсъдържателна. Караджов упрекна Радев, че е дал една седмица на парламента. Той смята, че това е гаф и допусна, че ако Радев вече е бил встъпил в длъжност, е можело да му се поиска и импийчмънт.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов напомни, че Радев вече ще носи отговорност за служебното правителство. Цветанов каза, че трябва да се прави разлика между предизборни послания и програмна реч на президента.

Не е нормално един президент, който казва в негова реч, че ще бъде обединител на нацията, че ще бъде президент на всички български граждани, да се обърне към парламента и да каже: "Остава ви една седмица". На тези народни представители може би остава една седмица, но българският парламент ще остава да съществува и България е парламентарна република.

Коментар направи и премиерът в оставка Бойко Борисов
Рядък шанс има пред президентът Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство, така че това, което прочете за няколко месеца, може и да е факт. Аз мисля, че репликата му ще се отчете като грешка.


Борисов каза, че не е било правилно, Радев да отговаря на част от депутатите и обясни отново, че поведението на БСП към Росен Плевнелиев е било просташко. Корнелия Нинова заяви, че става въпрос за политическа оценка, дадена от БСП за мандата на Плевнелиев и че не бива в това да се вижда унижение към неговата личност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!