Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Последното заседание на 43-тото Народно събрание ще се проведе утре

| обновлено 25.01.17 11:26
Фото: БГНЕС

Последното заседание на 43-тото Народно събрание ще се проведе утре. Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на пленарното заседание, което започна при втория опит за регистрация. Цачева обяви, че утре ще излезе указ в Държавен вестник на президента Румен Радев за разпускане на парламента. 
В последните си дни в този парламент депутатите ще обсъждат на  второ четене промените в Закона за изпълнение на наказанията. 
В проектопрограмата са също обсъждане на Закона за устройство на територията, на Закона за държавната собственост и Гражданския процесуален кодекс.
Съгласно указа на президента Румен Радев 43-тото Народно събрание ще бъде разпуснато от петък, за да се отвори пътят към провеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени от държавния глава за 26-и март. 

Повечето от парламентарно представените партии смятат, че времето до 26 март, за когато президентът Румен Радев насрочи предсрочните избори е достатъчно, за да се проведе кампания.
В Народното събрание днес лидерите на партиите и парламентарните групи коментираха и предложението за назначаването на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер, но се въздържаха от оценка за бъдещите министри. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова беше лаконична:

Ще го коментирам, когато излезе официално указът с пълния състав на Министерски съвет. Аргументът ми да не го коментирам сега не е само защото другите не са ясни, а защото искам да погледнем на Министерския съвет в цялост. Още на консултациите при господин Плевнелиев, там бяхме всички лидери на партии и той ни попита коя дата за избори предпочитаме. Казали сме го още тогава. Последователни сме в това. Освен това е и въпрос на конституционни срокове. Отлагането до 2-ри април щеше да изисква някакви действия за оставане работата на парламента за още време, което според нас, не е правилно. Парламентът е изчерпан. По-бързо да се разпускаме и да отиваме на избори.


Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:
Това беше желанието на БСП. Те го заявиха още в самото начало. Няма как президентът Радев да не се съобрази с тях. Все пак той е излъчен от тях, избран е от тях и те си приписаха цялата победа на тях. Аз смятам, че е добра фигурата премиер на страната в служебния кабинет. Поне досега от професор Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно и смятам, че това е един добър избор.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира:

Господин Герджиков, ние го познаваме. Той е публично лице, професор по право. Има опит в политиката, така че нашата оценка винаги е била положителна персонално към него. Първо да видим указът за назначаването на служебния кабинет и тогава да ги коментираме, но поне тези имена, които в момента ги чуваме в публичното пространство, мисля че всеки един от тях е доказан експерт в съответната сфера. Ние сме обявявали, че за нас не е от такова голямо значение конкретната дата - дали ще бъде 26-и март, или 2-ри април. Ние се готвим за избори.


Георги Кючуков от АБВ даде висока оценка на професор Герджиков:

Ние не можем да кажем нищо по отношение на избора на президента. Това си е негов избор, но моето лично мнение е, че той се е спрял на един много уважаван човек, един умерен човек и смятам, че професор Герджиков не само ще свърши работата, която е основната - да подготви и да проведе изборите както трябва, но при него и при министрите, които са избрани, ще има една приемственост, за да няма безвремие в държавата. Все пак тези министри не са само да подготвят изборите. Тези министри трябва да продължат и политиката в съответните ведомства.


Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев беше критичен:
Аз не познавам господин Герджиков. На коренно противоположни позиции бяхме по темата за съдебната реформа, така че това за мен не е добра новина по чисто принципни съображения. Винаги съм бил силно резервиран към кадрите на НДСВ. Мисля, че връщането през задния вход в политиката не е най-добрият знак.


Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов коментира, че няма да има смяна на външнополитическия курс:

Професор Герджиков е един не само уважаван юрист, но и уравновесен политик. Така че според мен, не трябва да се очакват някакви резки движения и някаква пристрастност на това правителство. Видно е от назначенията на министъра на отбраната и от министъра на външните работи, че се подчертава това, че няма да има смяна във външнополитическия курс.


От звуковия файл можете да чуете мнения на депутатите Желю Бойчев, Цвета Караянчева и Радан Кънев за работата на Народното събрание и избора на служебен премиер.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!