Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Митрополит Киприян ще дирижира "Реквием" на Моцарт в Старозагорската опера

Фото: БГНЕС
Старозагорският митрополит Киприян ще дирижира "Реквием" на Волфган Амадеус Моцарт на 12 април в операта, съобщават от пресцентъра на културния институт в града. Днес владиката заедно със свещеници отслужи водосвет за здраве и успехи на колектива на оперния театър от неговата сцена. 
Поканата към митрополита е отправил директорът на операта Огнян Драганов. Владиката ще се изправи пред публика и ще дирижира хора и оркестъра на оперния театър и известните солисти Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов.

За "Хоризонт" Негово Високопреосвещенство коментира поканата така:

С удоволствие го приех и с надежда. Най-сакраменталното произведение на Моцарт, най-красивото, ще имам удоволствието аз да го дирижирам.

Новият Старозагорски митрополит е възпитаник на музикалното училище "Христина Морфова" в престолния град на епархията. От 2000 година е диригент на представителния хор на Врачанска епархия "Свети Софроний епископ Врачански". Като архимандрит Киприян е носител на множество международни награди и грамоти от фестивали на православна музика и църковна песен.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!