Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Кабинетът работи за малкия бизнес", е водещото заглавие на Стандарт. Вестникът се позовава на интервюто на служебния премиер Огнян Герджиков за БНТ, който подчерта, че служебното правителство трябва да бъде неутрално и експертно. Според него, една от добрите идеи, които могат да се реализират с власт, е подпомагането на дребния и среден бизнес.

24 часа също подчертава това намерение на премиера Герджиков с водещото си за днешния брой заглавие "Герджиков първо реже такси за бизнеса". Това ще стане с промени в тарифата на Агенцията по вписванията, така че таксите да покриват само разходите за услугата. Изданието също цитира телевизионното интервю на министър-председателя, в което той заявява: "Дошло е време за помирение. Противопоставянето не е градивно."

24 часа пише и за решението на Централната избирателна комисия да ограничи машинното гласуване само в 500 секции, въпреки че новите текстове в Изборния кодекс изискват да има машини в цялата страна. Вестникът отново цитира служебния премиер Герджиков, юрист по образование, според когото невъзможното не е задължително за изпълнение, а за толкова кратък срок не е възможно да се доставят необходимите 12 500 машини. Бившите депутати Петър Славов, Мартин Димитров и Радан Кънев обжалват решението на ЦИК във Върховния административен съд.

Непредвидени финансови разходи са наложили президентът Радев да тръгне утре за Брюксел не с правителствения "Еърбъс", а с военния "Спартан", който е по-икономичен. Това е водещата тема на днешния брой на Труд. Заради ограниченото място, с него ще пътуват представители на избрани медии, сред които и пратеникът на БНР.

Много млади българки проявяват интерес да учат автомобилно строителство в Швеция, съобщава Телеграф. Консултантската къща, която урежда млади хора да продължат образованието си там, пояснява, че университетите са в тясна връзка с индустрията. Студентите учат и работят, което дава възможност после по-лесно да намерят работа.

В първите 5-6 дни на февруари ще има мощни магнитни бури, предупреждава на първа страница вестник Телеграф. Слънчевите изригвания може да предизвикат изостряне на хронични заболявания, най-вече влияят на сърдечно-съдовите проблеми. Синоптиците прогнозират затопляне на времето от началото на следващия месец.
   
Вестник Труд представя книга на 15-годишния Иво Христов. Младежът написва първата си творба преди две години, след като го диагностицират с онкологично заболяване. Вторият му роман е криминална новела. След лечение в Германия, единствената рехабилитация на Иво са книгите, разказва майка му.

Стандарт помества интервю с един от най-великите виолончелисти в света, Миша Майски. Роденият в Латвия музикант изнесе концерт в София в петък, заедно със Симфоничния оркестър на БНР. "Никога не ми е скучно. Не знам какво е да си отегчен и не разбирам това ", казва 68-годишният виртуоз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!