Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Социалистите във Франция днес гласуват на балотаж за кандидата, който ще се бори за президентския пост на изборите през пролетта

Фото: БГНЕС

Активността на левите избиратели за днешния балотаж се е повишила с над 20% спрямо тази на първия тур миналата неделя. До обед и двамата претенденти за президентската номинация пуснаха бюлетини. Гласувайки, фаворитът Беноа Амон изрази задоволството си от кампанията. Нищо не е решено предварително – каза от своя страна бившият премиер Манюел Валс. Резултатът обаче изглежда предопределен в полза на Амон, който между двата тура се открои ясно като фаворит, спечелвайки левицата с меката си икономическа и щедра социална програма, критикувана като нереалистична от конкурента му Манюел Валс. При всички случаи бъдещият победител има слаби шансове да обедини двете крила на социалистите с коренно различните им визии за лява политика.

Раздвижването на левите сили несъмнено се дължи и на кризата в кампанията на десницата, чийто кандидат Франсоа Фийон бе заподозрян в злоупотреби с държавни средства в полза на съпругата си. Днес следобед Фийон беше подкрепен с продължителни овации от симпатизантите си на първия си голям митинг във френската столица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!