Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Хиляди учители останаха без платен транспорт", съобщава "Сега". Много учители, които ползват междуградски транспорт до работа, вече не ползват субсидия, по силата на новия Закон за образование. Средно сумата, която педагозите дават, за да пътуват до работното си място и обратно, е една пета от заплатата им.

"Поискайте нещо и Корнелия Нинова ще ви го даде" е заглавието на коментар на вестник "Сега". Лидерът на БСП е на път да бие Бареков по предизборни обещания. Гадното е, че пренебрегва малки, но потребни и изпълними неща, като например необходимите пари за пътуващите учители, пише в коментара.

"Труд" добавя, че бившият министър на образованието Меглена Кунева отговаря на депутатско питане, че за 14 години са закрити 764 държавни и общински училища, а едва 12 са новосъздадените.

Днес и утре ще има опашки в Агенцията по вписванията, прогнозира вестник "Стандарт". Заради промени в Закона за ДДС, направени в края на миналата година, седем хиляди фирми трябва да се регистрират до 31 януари включително. Промяната засяга консорциуми от няколко фирми, създадени с цел да участват в обществени поръчки.

"ЧЕЗ търси купувач за бизнеса си в България" е водещото заглавие на "Капитал дейли". Компанията управлява най-голям дял в частния енергиен сектор, подчертава изданието. "Стандарт" допълва, че от ЧЕЗ са отказали коментар дали ще напуснат страната ни.

"Земя" помества статистика, според която в Полша и в Румъния храната е по-евтина, отколкото у нас. Евростат отчита, че доходите ни са най-ниски в Европейския съюз, но цените на храните са 66 на сто над средното европейско равнище.

"Монитор" предупреждава за затваряне на отделения в общинските болници в страната заради безпаричие. Лимитите на Здравната каса водят до намаляване на заплатите на медиците в две трети от общинските здравни заведения.

В интервю за "Труд" ректорът на Медицинския университет във Варна д-р Красимир Иванов алармира, че лекарите у нас са все по-малко.

"Телеграф" пише за евтини шофьорски курсове от 200 лева, които издават свидетелства за правоуправление само след пет часа кормуване. В интернет има поне десет фирми, предлагащи промоционални цени за шофьорски курсове, повечето от тях са в София.

"24 часа" съобщава имената на някои заместник-министри, които днес служебният премиер ще назначи. Сред тях е Лазар Лазаров, бивш заместник на трима социални министри, в туризма своя пост ще запази Ирена Георгиева, нов кадър в администрацията ще стане именитият ни футболист Емил Костадинов като заместник на министъра на спорта.

"Дума" цитира политолога Петър-Емил Митев, според когото след предсрочните избори в края на март е възможно да има нови избори. Партиите не желаят да сключват коалиции, а прогнозните изборни резултати на ГЕРБ и БСП са почти изравнени, пояснява той.

Социалисти от София и Велико Търново са номинирали актрисата Нона Йотова и музиканта Теодосий Спасов за депутати в гражданската квота на БСП, пише "24 часа". В Пловдив номер едно в листата е бизнесменът Георги Гергов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!