Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Тръмп увери, че администрацията му ще се придържа към американските демократични ценности

Фото: ЕПА/БГНЕС / Фото: ЕПА/БГНЕС

Политически уволнения и вълна от обвинения срещу опозиционната Демократическа партия противопостави президентът на Съединените щати Доналд Тръмп на масовите протести заради указа му, забраняващ приема на бежанци и на граждани на 7 мюсюлмански държави. Тръмп уволни назначената от Барак Обама за временен министър на правосъдието Сали Йейтс. Тя беше наречена "предателка", защото инструктирала подчинените си да не бранят конституционноста на президентския указ в съдилищата. А демократите в Конгреса Тръмп обвини, че нарочно бавят назначаването на номинираните от него за министри.

Тръмп за пореден път нарече лидера на демократите в Сената Чък Шумър ревльо, след като сенаторът го разкритикува остро от Капитолия:

Как може да се управлява държава по този начин? Как можеш да издадеш толкова важна заповед без да се консултираш с министрите на вътрешната сигурност и на правосъдието. Бих казал, господин президент, че ако продължавате така, тази страна ще има голям проблем. Не може да имаме туитър президентство.

Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели след това обясни целта на спорния указ:

Това не е забрана за пътуване, а временно замразяване, което ще ни позволи да подобрим настоящата система за проверки при издаването на визи за бежанци. През следващите 30 дни ще анализираме силните и слабите страни на тази система, която е най-великодушната в света. След това ще дадем 60 дни на чуждестранните ни партньори да се съобразят с изискванията на националната ни сигурност.

Кели увери, че администрацията на Тръмп ще се придържа към американските демократични ценности:

Още повече - това не е, повтарям - не е забрана за мюсюлмани. Мисията на министерството на вътрешната сигурност е да брани американския народ, родината и ценностите ни. Религиозната свобода е една от фундаменталните и най-тачени от нас ценности.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!