Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Balkan Bites – обиколка из палитрата от вкусове на София

БНР Новини
Фото: balkanbites.bg

За да опознаеш София, не е достатъчно само да разгледаш музеите или да научиш хилядолетната й история. Трябва да опиташ храната, да посетиш малките улички и заведения и най-вече да си намериш нови приятели. Такава разходка за чуждестранните гости на столицата предлагат от Balkan Bites.

Повече за нея научаваме от един от създателите й, Кристиaн Митов:

Това е първата в света безплатна кулинарна обиколка. Вече над три години и половина я провеждаме всеки ден в София. Тръгваме в 14 ч. от градинката „Кристал” до статуята на Стефан Стамболов. Обикаляме между четири-пет ресторанта. Във всеки се опитва българска кухня или поне ястия, съдържащи традиционни продукти като кисело мляко, чушки, домати, сирене, вино.


Туристите рядко имат предварителни познания или очаквания, но дори и най-консервативните харесват българските ястия, защото са разнообразни, вкусни и полезни. Някои от тях с изненада откриват нови вкусове: Едно от най-интересните неща е реакцията на австралийци, когато разберат, че ще пробват таратор. Те свързват йогурта с нещо сладко за десерт. Въпреки това опитват, а лятото особено, много им харесва.

Кристиaн и екипът му са сред младите българи, завърнали се след обучение в чужбина, за да приложат на практика иновативните си идеи:

Нашата мисия е да отворим София за нейните чуждестранни посетители през различни ъгли. Първата обиколка, която стартирахме преди пет години, е The New Sofia Pub Crawl. Това не е типичният алкохолен тур, а по-скоро интересна вечерна обиколка с хора от целия свят из скрити места, които са трудни за намиране. Всяка вечер разказваме историята на тези заведения, за да може нашите гости да усетят града по един по-различен начин. Тръгваме от 21 ч. отново от градинката „Кристал”.

Снимка
Преди година и половина стартирахме
безплатен комунистически тур с трабантче (Communist Trabi Tour). Събираме се всяка събота и неделя от 10 ч. до парчето от Берлинската стена в градинката на НДК. Разходката продължава около два часа, като накрая всеки може да се повози на трабантче. Преди два месеца започнахме и безплатна обиколка, с която показваме уличното изкуство на София. Sofia Graffiti Tour се провежда всяка събота и неделя от 15 ч. Срещата е до статуята на София. За два часа се разглеждат различни видовете графити, както и произведения на известни български артисти.

Снимка
В туровете се включват различен тип туристи – студенти, милионери, дори пенсионери. Някои от тях до такава степен харесват града, че вече живеят и работят тук.

Когато стартирахме, преди пет-шест години, през София преминаваха предимно пътешественици (т.нар. backpackers). От две-три години почват да идват повече семейства и организирани групи, които идват специално, за да видят града, а не просто да минат оттук на път за Истанбул или Белград. За това допринасят и нискотарифните авиолинии, като от септември забелязваме ръст на т.нар. уикенд пътешествия. София е град, който още не е пълен с туристи, но има голям потенциал. Бих посъветвал хората да дойдат да я видят сега, преди да е препълнена от комерсиални туристи.

Снимки: balkanbites.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!