Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева
Педиатри изискват нерегламентирани плащания, показва проверка на "Монитор". Лекари вземат незаконно по 30 лева за посещение вкъщи, някои болници са определили такса от 50 вместо регламентираните 40 лева за припознаване на дете от баща, когато родителите нямат граждански брак. В Добрич събират всякакви дарения от родителите, пише вестникът.

"Подготовката на председателството на Европейския съюз закъснява фатално", според "Сега". Провеждането на поръчките в последния момент може да увеличи многократно предвидените 150 милиона лева. Страната ни все още се движи по стария план за подготовка, отпреди Брекзит, пише вестникът.

"Машините за изборите идват с кораб от Филипините", е водещото заглавие на "Труд". "Пари има, време и машини не", пише по темата "Стандарт". В интервю за "24 часа" Даниел Вълчев от Реформаторския блок оценява вота с машини като вид образователен ценз. Седмичното списание "Икономист" публикува коментар по темата със заглавие "Безумията с машинното гласуване". "Какъв е смисълът от него, щом комисиите преписват резултатите на ръка и ги вписват в протокол?!".

Освен с кризата за машинното гласуване, вестниците днес се занимават и с продължаващите назначения в служебното правителство. 16 нови заместник-министри за ден в осем ведомства, информира "Стандарт". "24 часа" допълва "Автор на жълт сайт назначен за заместник-министър на правосъдието", като конкретизира, че това е Валери Тарандов. Изданията пишат и за новите гласове и лица на правителството, сред които има телевизионни водещи на магазинни предавания и на новини.

"Дума"
съобщава, че родители и учители ще протестират в защита на училищата по изкуствата. Протестът ще е на 8 февруари пред Министерството на образованието и ще е срещу нова наредба, която блокира кандидатстването в специализирани паралелки.

За пръв път от 1990 година насам, женитбите у нас се увеличават, съобщава "Труд". За последните 4 години са регистрирани с 30 процента повече сключени бракове. Според националната статистика, негативната тенденция е преодоляна в периода 2012- 2015 г.

Четири нови кинопродукции ще се снимат у нас, това означава работа за повече от 200 души, става ясно от интервю на вестник "Телеграф" с директора на "Ню бояна филм" Ярив Лърнър. В момента в студията работат 400 души с постоянен договор, но когато се снима нов филм, заетите с работа се увеличават в пъти.

Започва гласуването за определяне на европейско дърво на 2017 година, съобщава вестник "Земя". България отново има номинация - вековният дъб от трънското село Насалевци се състезава с още 14 други дървета от различни държави. Можем да гласуваме в специалната страница онлайн.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!