Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Лампата убиец запуши България за десет дни, прокуратурата разследва смърт по непредпазливост, пише "24 часа". Съпругът на загиналата 64-годишна жена е споделил пред вестника, че е сломен от мъка.

"Никой не пое вината за смъртта в тунела на "Хемус", пише "Сега". От пътната агенция признаха, че корозията е видяна още през 2015 г., но тогава не била опасна. Никой от институциите, отговорни за поддържането на магистралата и тунела, не е отговорил на въпрос, дали семейството на загиналата Елена ще получи обезщетение.

Разследващи случая са заявили пред вестник "Труд", че има потенциални обвиняеми в пътната агенция, както и в поддържащата фирма "Автомагистрали". Има хаос в поддръжката на тунелите, са заявили още разследващите. По норматив, обследване на всеки тунел трябва да се прави два пъти годишно, а последното в "Ечемишка" е правено преди две години.

"Капитал дейли" пише, че държавата е обявила тунела за опасен още през 2005 г. Свързана с ДПС фирма е взела аванс от 2 милиона и 400 хиляди лева за ремонта, но не е започнала работа и след няколко години, е осъдена да върне парите.

Директорът на агенция "Пътна инфраструктура" - инженер Дончо Атанасов, уверява пред "Телеграф", че тунелите в страната не са занемарени. Само въпросният "Ечемишка" е трябвало да се ремонтира. Днес инж. Атанасов ще назначи комисия, която да направи оглед и инспекция на всички тунели, независимо кога са строени и кога са ремонтирани.

"Къде е Павлова?" - пита в коментар вестник "Дума", като има пред вид бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя беше общо повече от шест години на поста, като не спираше да се оправдава с всичко свършено или не преди нея, а сега мълчи, пише в коментара на вестника.

Половината храмове у нас се рушат, информира "Монитор". От съществуващите осем хиляди сгради по-малко от половината са стабилни и безопасни, според данни на църковни служители. Само в Старозагорско за спешен ремонт са 40 черкви.

Европейският съюз призна българска порода коза, която дава три пъти повече мляко в сравнение с обикновените кози. За това пише вестник "Земя", като цитира информация на БНТ. Животновъдите планират да създадат център за подобряване на породата.

Бившият социален министър Христина Христова е назначена за съветник на служебния премиер, съобщава "24 часа". Най-голям кредит от министрите в служебното правителство има регионалният, Спас Попниколов, който е с ипотека за 100 хиляди лева и с автомобил, купен на лизинг.

"Стандарт" допълва по темата, че членове на правителството излизат от неправителствени организации според изискванията на Закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

В интервю за "Стандарт" министърът на земеделието проф. Христо Бозуков обещава, че до края на седмицата ще има Управителен съвет на фонд "Земеделие", който да освободи подалия оставка досегашен директор на фонда Румен Порожанов.

Шведска световноизвестна фирма за производство и търговия с мебели ще прави играчка по дизайн на българче, съобщава "Труд". Десетгодишната Мира е създала крилат дакел еднорог като модел за плюшена играчка. Парите от продажбите ще са за подкрепа на деца по света.

7 февруари е най-добрият ден за влюбване, пише "Монитор", като цитира проучване на интернет приложение за запознанства.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!