Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мораториумът за строителство в парк "Бедечка" възпрепятства изграждането на трафопостове

Фото: Венелина Попова

Осемте сгради със строителни разрешителни в старозагорския парк „Бедечка“ няма да бъдат електроснабдени. 

Причината е в наложения мораториум за строителство там с решение на Общинския съвет, което на практика възпрепятства изграждането на трафопостове в парка. Това обявиха от EVN на пресконференция в Стара Загора. 

Програма на дружеството предвижда електропроводниците до индустриалната зона в района на бившия Азотноторов завод да бъдат поставени в кабели под земята. През 2016 година в областта EVN са инвестирали в нови електропроводи и трафопостове 133 милиона лева. 

Намаляват кражбите на ток, за миналата година дружеството е ощетено с 358 хиляди лева. Най-често крадат електроенергия клиенти от третия сегмент, които имат захранване от 20 киловолта. Най-често това са ресторанти и хотели. Има и интелигентен тип кражби с тарифа, но всички биват откривани от полицията. В 30-те ромски квартала на територията на EVN неплатените сметки и кражбите не са повече, отколкото при останалите абонати. По-често крадат ток хора с по-висок социален статус. За „Хоризонт“ от дружеството заявиха, че около 100-ина техни клиенти са сменили доставчика си през миналата година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!