Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Земя" пише за насилието у дома, на което са подложени децата. По данни на Националната програма за превенция на насилието, в 65 процента от случаите децата са тормозени от най-близките си в семейството. Само за една година сигналите за деца в риск са се увеличили с 40 на сто.

"Богатите по-богати, бедните по-бедни" е водещото заглавие на "Стандарт". Вестникът обобщава данни на БНБ, според които в края на 2016 година малките спестявания в банките са се стопили за сметка на рекордното нарастване на депозити в размер над един милион лева. "Монитор" конкретизира – "83-ма нови милионери у нас само за една година. Все по-малко са българите с депозити до хиляда лева".

ЦИК още не е обявила обществената поръчка, пише "Труд" и заключава, като водеща тема на броя, "Пълен провал с машинното гласуване". Не е ясно кой ще сертифицира техниката, нито как ще се обучават комисиите.

"Кадри на БСП и НДСВ овладяха ключови области", пише вестник "Сега" по повод вчерашните назначения на 14 нови областни управители. От ГЕРБ определиха това решение на служебното правителство като реваншизъм.

"Лапачката свърши" е озаглавен коментарът на "Дума" по повод кадровите промени. "Служебният кабинет прочисти Пътната агенция заради тунела на "Хемус", е водещото заглавие на "Капитал дейли". Вчерашните кадрови промени на областните управители бяха допълнени и с уволнения както в Пътната агенция, така и в БДЖ и "Железопътна инфраструктура".

"Ще стигнем до прокурор, ако гаврата с топлото не спре", заканва се изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев в интервю за "Телеграф". Хаосът с аварията на Столичната топлофикация, при която половината от абонатите са без отопление дни наред, е предизвестен, смята Георгиев. Той съветва засегнатите потребители да докажат и протоколират на Общо събрание, че не са имали вода и отопление повече от 48 часа и да поискат обезщетение от общинското дружество. "Пълна лудница с парното", пише "Стандарт" по темата и цитира съвета на омбудсмана Мая Манолова "Пускайте жалби преди 1 март!". "24 часа" съобщава, че заради студа в София цената на пелети, дърва и въглища е скочила с 30 процента.

"Труд" пише, че студентите по медицина от цялата страна са изпратили открито писмо до президента Румен Радев и други институции с искане за незабавно преразглеждане на приетите през януари законодателни промени. Новите текстове намаляват значително финансовата издръжка по медицинските специалности, защото са сложени в графа "неприоритетни".

През 2016 година МВР е получило като дарения повече от два милиона и 500 хиляди лева, пише "Сега" на първа страница. Това става ясно от публикувания в сайта на ведомството отчет за даренията. На този фон, бедни общини продължават да издържат местната полиция, коментира вестникът.

Много вестници пишат за предстоящи редки астрономични явления. "Монитор" информира, че в нощта срещу събота ще наблюдаваме лунно затъмнение, така наречената "Снежна луна". Тази сутрин при изгрев слънце небето над България ще бъде пресечено от така наречената "Зелена комета".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!