Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия ще ускори депортирането на мигрантите, на които е отказано убежище

| обновлено 10.02.17 11:37
Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на германските провинции се договориха за ускорено депортиране на имигранти, които са поискали, но не са получили бежански статус в страната. Управляващата коалиция е одобрила план от 16 точки, с който ускореното експулсиране да стане възможно.

Планът е бил окончателно изготвен след атентата срещу коледния базар в Берлин през декември. Той бе извършен от тунизиец, на когото е бил отказан бежански статут, но въпреки това е останал в Германия.

Мерките предвиждат строг контрол на местожителството на кандидатите за убежище. Също така ще бъде създаден център за координиране на масово експулсиране, в който бързо ще се подготвят нужните документи при проблемни случаи. Такива центрове могат да бъдат създадени и в отделните провинции. Имигранти, които доброволно се съгласят да напуснат страната, ще получават еднократна финансова помощ. Общо 90 милиона евро ще отпусне Германия през 2017 година за тази цел. Очаква се броят на експулсираните през тази година да се увеличи многократно, тъй като властите вече са готови с обработката и проверката на почти всички влезли в страната с искане за бежански статут и не малка част от тях няма да получат такъв.

Федералният министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обясни пред А Ер Де, че депортациите на афганистанци ще продължат въпреки ескалацията на насилието в някои части от Афганистан:
Броят на решенията за предоставяне на убежище нараства. Затова ще положим усилия за интеграцията на тези хора, но нараства и броят на отхвърлените молби за убежище. Това означава, че трябва да пратим повече мигранти обратно.
Ускореното репатриране ще увеличи възможностите на Германия да приема хора, които действително се намират в тежко положение, обясни един от участниците в снощното съвещание министър-председателят на Мекленбург-Предна Померания Ервин Зелеринг:
За всекиго е ясно, че хората у нас ще приемат бежанците, които се нуждаят от закрила, когато прокараме ясна разграничителна черта между тях и онези, които нямат нужда от закрила.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!