Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

235 евро е минималната заплата у нас на фона на 1 500 евро във Франция, информира "Стандарт", като се позовава на доклад на европейската агенция "Еврофонд". Поне девет евро е заплащането за час в Германия и Великобритания. Най-ниско, в Европейския съюз,  остава месечното възнаграждение в страните от Източна Европа, констатира докладът. 
"Клошари изкарват учителски заплати", е днешната тема на "Телеграф". Вторичните суровини докарват по 200 лева дневно от кофите за боклук в столицата на най-оборотните бездомници. Актуални сега са пластмасовите шишета за сметка на някогашния хит - металните отпадъци. От 15 до 30 лева дневно си докарват хората, които ровят в боклуците не само в София, но и в по-големите градове.
"20 лева аванта от парното за ледената семциа", пише "Монитор". Омбудсманът Мая Манолова поиска спешен отчет на топломерите в абонатните станции на засегнатите стотици хиляди абонати. "Парното връща пари през март" е водещото заглавие на "Стандарт". Няма нужда ощетените абонати на столичната "Топлофикация" да подават жалби за това.
Според информация на "Монитор", служители на ДАНС и МВР ще следят, като агенти под прикритие, опити за купуване на гласове в ромските махали. Тайните ченгета ще бъдат в Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Варна и Русе. Агентите дори ще опитват да купуват избиратели. Според вестника, МВР вече има оперативни данни къде ще се купуват и продават гласове.
ГЕРБ поиска Велико Народно събрание, е водещото заглавие на "Труд". От управлявалата досега партия обещават, ако спечелят нов мандат, безплатни винетки за семейства с две и три деца. В предизборната платформа е предвидено също студентите да не плащат такси, ако са от семейство с три деца. 
"Машинното гласуване - скъпо безсмислие" е озаглавен коментарът на политолога Димитър Димитров в "Труд". Той подчертава, че машинният вот навсякъде, където е практикувн досега, се е провалил, цитирам, "с гръм и трясък". Би било редно всеки, който иска да гласува с машина, да плати такса, предлага политологът Димитър Димитров.  
"Отпушват "Хемус" в понеделник", съобщава "24 часа". В тунела "Ечемишка", в който жена загина от паднали тръби, работят денонощно, осигурени са безопасни условия на труд, пише изданието.
"Чистка в Министерството на образованието след писмо от Брюксел, че може да спре пари за образование", е друго заглавие в "24 часа". Цитиран е служебния просветен министър Николай Донков, че е предупредил преди година, но не бил чут и затова напуснал поста си на заместник-министър. В отговор, бившият вицепремиер и просветен министър Меглена Кунева казва "Това е некоректно". 
Банкерът беглец Цветан Василев е ощетил с 30 милиона лева русенската корабостроителница, пише "Телеграф". Активите са скрити от синдиците чрез прехвърлянето им през няколко фирми.
Вестник "Сега" пише за втория албум с арии на Хендел на именитата ни оперна певица Соня Йончева. Веднага след премиерата, "Таймс" го обяви за албум на седмицата. Соня Йончева е с номинация за престижната музикална награда "Грами". Церемонията за връчване на статуетките е утре. 
Вестник "Сега" представя още един успял българин, Теодор Ушев, който е номиниран за киноотличията "Оскар" с анимационния си късометражен филм "Сляпата Вайша". Неотдавна е заснел у нас и първия си игрален филм, също късометражен и отново по творба на Георги Господинов. Теодор Ушев е създал още 15 филма, разказва изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!