Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за президент на Германия

| обновлено 12.02.17 20:15
Франк-Валтер Щайнмайер
Фото: ЕПА/БГНЕС

От днес Германия има нов президент. Досегашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше избран с голямо мнозинство от Федералното събрание в Берлин. Той е 12-ият държавен глава на федералната република и поема този пост от Йоахим Гаук.

С 931 от общо 1253 гласа Федералното събрание на Германия избра новия президент на страната. Франк-Валтер Щайнмайер получи подкрепа от двете най-големи партии в страната – ХДС и ГСДП – и взе още на първи тур много над необходимите му 631 гласа. Веднага след като резултатът стана ясен, Щайнмайер благодари на онези, които гласуваха за него и обеща да е президент на единството.

Обещавам и на онези, които не ме подкрепиха, че ще работя за това да спечеля доверието им – с еднакъв респект към всички партии, правителство и опозиция, заяви той от трибуната на Бундестага.

Германия е страна, която показа, че след тежки времена идват и по-добрите. След войната идва мир. След разделението – помиряване. След лудостта на политически идеологии – политическият разум. Ние постигнахме заедно много, дори и когато това не бе лесно. Затова ще успеем заедно и този път. Нека бъдем смели, каза още Щайнмайер.

Новоизбраният президент е отворен за разговори с американския си колега президент Доналд Тръмп:

Разбира се, човек трябва да приема възможностите за разговори, когато те му се представят. Ето защо ние трябва да видим как ще разговаряме и работим с американския президент, каза Щайнмайер пред германската телевизия  ARD.

По време на предизборната кампания в САЩ, Щайнмайер, който по онова време бе германски външен министър, нарече Тръмп "проповедник на омразата", припомнят агенции.

Междувременно стана известно, че рейтингът на германската Социалдемократическа партия е нараснал до най-високо равнище от 10 години. Това показва социологическо проучване, поръчано от в. "Билд ам зонтаг". Според допитването евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" е изгубила 1 пункт в сравнение с предходната седмица и сега събира 10 процента от гласовете. За "Зелените" са готови да дадат гласа си 7 на сто – с 1 пункт по-малко от миналата седмица, за "Левите" – 8 на сто, а за партията на Свободните демократи – 6 процента.

Ако канцлерът се избираше с пряко гласуване, кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц би получил 46 процента от гласовете, а Ангела Меркел – едва около 40 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!