Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Нацията се топи с шестима души на час, изчезнаха 600 села", информира "Стандарт". Особено сериозен е проблемът във Видинска област. Населението на цели села се е изселило в Испания или Италия. За 26 години България е намаляла с два милиона души. "Стандарт" пише още, че и в Югоизточна България обстановката е като във Видинско, най-трагично е в общините Малко Търново и Сунгурларе. Дори и в Бургас, сочен като един от най-добрите за живеене град, населението намалява.

"Хайки за деца на гурбетчии тръгват по училища и детски градини", пише "Монитор". Социалните работници ще проверяват в какви условия се отглеждат децата, чиито родители работят зад граница.

Вестник "Сега" помества репортаж от миньорското градче Бобов дол, на път да се обезлюди. За едни краят на рудник "Бабино", даващ препитание на повечето жители, е ново начало, за други – най-краткият път към апатията, коментира вестникът. Работещите в най-голямата мина на Балканите очакват днес или утре изплащане на забавени от миналата година заплати и обезщетения при съкращаване.

"Кроникапитализъм съсипва България", е озаглавен анализ на Института за пазарна икономика, поместен в днешния брой на "Сега". Кроникапитализмът е срастване на политическата и икономическата власт, поясняват авторите на анализа. Когато и четирите власти са зависими, страдат и демокрацията, и икономиката, обобщава докладът.

Царска мрежа оплита зоните на властта, рожденият ден на Соломон Паси на 22 декември се оказа "люлка" на служебния кабинет. Това пише на първа страница на "Труд". Служебният премиер настоява да назначи и еврокомисар, в списъка са Гергана Паси, следвана от Меглена Кунева, пише още вестникът.

"Подвеждат ни, че има равенство между ГЕРБ и БСП", казва в интервю за "Труд" социологът Кольо Колев. Той прогнозира, че ни чака румънски вариант, ако десните партии загубят изборите. Колев не е сигурен дали след изборите ще може да се състави правителство, което означава служебният кабинет да работи повече от очакваното.

"24 часа" предлага национално представително проучване, според което само 11 процента от избирателите искат избори по пропорционална система. 62 на сто от анкетираните харесват президента Румен Радев. Одобрението за премиера Герджиков е 46 на сто.

"Капитал дейли" помества становище на адвокат Ирина Георгиева, озаглавено: "Машинното гласуване – поредното импотентно нормотворчество. Ако целта е ограничаване купуването на гласове, тази антикорупционна мярка е опорочена поради невъзможността кандидатите в поръчката да обжалват действията на възложителя", пише адвокат Георгиева.

Вестник "Земя" помества становището на Световния ловен съюз: "Шокирани сме, че държавата не предприема нищо по случая с убитите от бракониери елени в Попово". Сред убитите имаше бременни кошути, припомня изданието.

"Ловци се гърмят заради територии, дружинки бранят полетата си с пушки", съобщава "Телеграф". По данни на полицията, ловджии са спорили и единият стрелял срещу другия.

Всеки трети вече е планирал почивката си през лятото, пише "Монитор". Все още няма наплив за почивки в чужбина, казват от туристическия бранш.

"Дума" цитира генералния директор на БНР Александър Велев, който оповести данни от проучване, че Радиото е повишило аудиторията си, откакто е започнал конфликтът за авторските права с "Музикаутор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!