Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Министерският съвет прие наредба, която регламентира издаване на електронна европейска професионална карта. С тази карта ще се признава квалификацията ни за още пет професии и така намирането на работа в чужбина ще бъде по-лесно, пояснява "Труд". Облекчава се търсенето на работа за лекари, медицински сестри, фармацевти и брокери. 
Сънародниците ни в чужбина са изпратили повече от милиард и 500 милиона лева за периода януари-ноември миналата година, отчита БНБ, цитирана от вестник "Стандарт". Сумата е почти колкото са инвестициите на чуждестранните компании. Най-много са парите от българи, живеещи в Съединените щати, следвани от работещи в Испания и Гърция. Икономистът, проф. Иван Ангелов, публикува в "Стандарт" своите идеи как да се справим с демографската криза.  Част от тях са безплатни детски градини и държавна помощ при раждане на дете.  
Вестник "Земя"допълва по темата. "Темпът на загуба на български генофонд днес е най-малкото два пъти ускорен от темпа на загуба през първите сто години на османско владичество. ", пише в пространния анализ.
"Не вярвам дори и в Бангладеш да има желаещи да работят за български заплати", казва, в интервю за "24 часа" лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 
Проверка на "Телеграф" е установила, че затворниците с присъди за дребни престъпления са толкова много, че могат да запълнят два затвора. Министерството на правосъдието е отчело, че общият брой затворници е 7 300, една трета от тях са така наречените кокошкари. Издръжката на един затворник месечно струва 800 лева на държавата.
На картела в здравеопазването могат да завидят дори търговците на горива, пише в анализ на вестник "Сега". Повод е българската безсмислица за задължителен избор на лекарски екип от пациентите, постъпващи в болница. Във всички здравни заведения у нас за това се изисква доплащане, без да е необходимо, но действа по закона на омертата в мафията, се казва в коментара. 
"Капитал дейли" пише за загубите за държавната компания ТЕЦ "Марица-изток 2" от 90 милиона лева за 2016 г. Лошият резултат е основно заради по-ниските приходи от продажби на електроенергия.
"Дума" помества позицията на българските евродепутати социалисти със заглавие "Защо гласувахме срещу СЕТА". "24 часа" информира за решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да отстрани, цитирам, "предателите", подкрепили споразумението на свободна търговия с Канада. 
Според "Монитор", кандидатите за шофьорски книжки ще са двойно по-малко на изпита отколкото са сега, 24-ма. През март ще заработят новите изпитни терминали, които са пригодени за 11 души. Това ще увеличи ефективността на контрола,
Популярният у нас специалист по безопасност на движението Алекси Кесяков заявява, в интервю за "Труд" "Огромното невежество е причина за катастрофите на пътя". Като потвърждение на тези думи идва и констатацията, в "Монитор", на финансовия експерт, доц. Банчо Банов, цитирам, "За българина е важно да кара "Мерцедес", пък дори и да живее в "Люлин". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!