Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Пропадна машинното гласуване" е водещата тема на "Труд". Няма как за 20 дни да се доставят необходимите машини. В юридически коментар по темата на бивш депутат, поместен във вестника, се призовава Конституционният съд да отмени машинното гласуване.

Герджиков и Радев обсъждат еврокомисар, съобщава "Стандарт". В телевизионно интервю служебният премиер заяви, че ще обсъди с държавния глава номинация за свободния от дълго време пост за България в Брюксел. Рубриката "Позиция" на вестник "Труд" е озаглавена "Стига шушу-мушу за еврокомисар". Застъпена е тезата, че определянето на кандидата трябва да е с прозрачна процедура и с публично изслушване.

61 процента от работодателите недоволстват от качеството на подготовка на висшистите, пише "Сега". В следващите пет до десет години най-много ще се търсят кадри с техническо образование, показва проучване на Търговско-промишлената палата. "Монитор" също цитира изследването, като акцентира на факта, че всеки трети завършил висше образование няма достатъчно добра езикова подготовка. В интервю за "Монитор", министърът на образованието проф. Николай Денков съобщава, че се намаляват бройките за прием на студенти в икономическите специалности.

80 на сто от младите ни сънародници приемат образованието като гаранция за успех, показва представително проучване на център "Тренд", цитирано от "24 часа". Повече от половината от младите българи обаче мислят за емиграция, според изследването.

"Парите за саниране били похарчени предварително" е водещото заглавие на вестник "Сега". Според данни на БНБ, оповестени от регионалното министерство, двата милиарда за програмата вече са договорени за изплащане. Отчетени бяха лошо качество на изпълнение, недопустими за програмата дейности, и слаб контрол на изпълнението, но не бяха посочени виновни за това, пише изданието. "Дума" уточнява, че вторият милиард, одобрен в края на миналата година, бил договорен още в началото ѝ.

"Капитал дейли" съобщава, че "Хидрострой" ще строи пречиствателната станция на "Златни пясъци" и припомня, че търгът за близо 28 милиона лева беше спиран и обжалван няколко пъти. Това е поредният голям търг, който компанията печели. "Хидрострой" купи фирма на Делян Пеевски и сделката беше скоростно одобрена от държавния регулатор, подчертава вестникът.

"Селската програма забуксува яко", пише "Земя". Губим авансите от Европейската комисия, ако до 2018 година не изплатим поне 300 милиона евро на фермерите.

"Грипът идва преди Цветница", съобщава "Стандарт". Специалисти предупреждават, че със затопляне на времето се очаква нова вълна от вируси. Освен това в забавачките вероятно ще се увеличат децата, заболели от варицела и скарлатина.

"Гневен концесионер отмъщавал с убитите елени и бременни кошути", пише "24 часа". Прокуратурата проверила карабината на бизнесмен от Попово. В района на града преди седмици бяха открити застреляните животни. Образувани са шест дела, но няма конкретни обвиняеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!