Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Азербайджан отбелязва у нас 25-годишнината от Ходжалинския геноцид с представяне на филм и книга

| обновлено 23.02.17 17:30
Кадър от филма „Безкрайният коридор“

Паметна церемония по повод трагедията в азербайджанския град Ходжали ще се проведе този четвъртък (23 февруари) от 18 ч. в столичното кино „Одеон“.
По време на церемонията ще бъде показан независимият документален филм на режисьора Александрас Брокас „Безкрайният коридор“, който е копродукция на САЩ и Литва.
Филмът е от 2015 г. и спечели няколко награди. Той разказва за трагедията в гр. Ходжали от нощта на 26 февруари, когато загиват над 600 души.
След прожекцията британският писател Иан Пърт ще представи лично книгата „Свидетел на военното престъпление в Ходжали“, чийто съавтор е той, в сътрудничество с шотландския писател Фиона Маклахан.
Събитието е организирано от Посолството на Република Азербайджан в София, като ще присъства и посланичката Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова. Водещ на програмата е София Шигаева, председател на Азербайджанския езиков и културен център във Факултета за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За Радио София тя уточни, че целта е да се покаже и независимата гледна точка в този военен конфликт между Азербайджан и Армения, с филм и книга, създадени от международен екип.
Гостите в кино „Одеон“ ще имат възможност и лично да задават своите въпроси към писателя Иан Пърт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!