Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БЧК отдаде почит към загиналите медици за Освобождението

Поклонение пред Докторския паметник
Фото: Божидар Янев

Българският Червен кръст и Националната гвардейска част организираха поклонението пред Докторския паметник в София. Официалната церемония бе акт на благодарност и признателност към подвига на всички загинали лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри и санитари за нашето Освобождение. Паметникът е построен през 1883 г. по инициатива на руските лекари, участвали в Освободителната война. На него са изписани имената на 531 загинали медици, като само един от тях е българин - Константин Незенков - лекар в отряда на опълченците на Шипка.

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров подчерта, че всички загинали медици, с цената на живота си, са дали началото на Българския Червен кръст, който вече 138 години служи на българските граждани.

Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на героите. Панихида в памет на загиналите отслужи архимандрит Филип от руската църква "Св. Николай".

Пред паметника поднесоха цветя и венци посланиците на Руската федерация и на Молдова, ръководството на Военно-медицинска академия, министър на отбраната Стефан Янев, кметът на район „Оборище“ и първокласници от 38-о основно училище „Васил Априлов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!