Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Свободата най-напред огрява Свищов, накрая - Варна, разказва вестник Дума. От първия до последния освободен български град Победата води битки 13 месеца. Последната е на 28 юли 1878 година.  "Честит празник, България!", пише Дума на първа страница. Монитор също пожелава "Честит трети март!" и помества снимка на ученици от Варна, които държат най-голямото българско знаме, направено от хора. Труд призовава към всенародна дискусия за това кой е празникът на България - трети март, 24 май, 22 септември или друго важно за историята ни събитие. "Честит празник, българи!", пише Телеграф и съобщава, че американският президент Доналд Тръмп също ни честити.

 "10 километра опашка за Шипка" е водещото заглавие на Стандарт. Вестникът цитира съвета на КАТ, че ще е най-добре желаещите а присъстват на тържествата на върха да използват автобусите, подготвени за целта.

24 часа разказва за живота след войната на знаковите за Освобождението ни руски генерали Скобелев, Радецки и Гурко. "Свободата е нещо различно от Освобождението", коментира писателят Калин Донков във вестник Сега.  "Свободни ли сме, щом пропиляхме ценностите, които бяхме длъжни да предадем на децата, лишихме ги от невинност и днес безсилни се изправяме пред знаците на самоунищожението, които те ни хвърлят в очите с юмрук, с ритник, с безсмислен, примитивен гняв?", пита Калин Донков. Като задочен отговор на коментара е снимката на първа страница на вестник Труд, на която са показани първокласници  от Сливен, които положиха клетва да пазят в сърцето си България. 

Монитор информира, че ако учебниците за втори и шести клас не бъдат отпечатани за първия учебен ден наесен, те ще са онлайн. Предстои Министерството на образованието. да изготви окончателен график за дейностите, свързани с оценяване, отпечатване и доставяне на учебниците. Според Сега, задава се фалстарт и с учебниците за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Вестникът припомня миналогодишните проблеми с учебниците за първи и пети клас и прогнозира същия проблем за предстоящата есен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!