Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Нито една община в България не иска бежанци", е водещото заглавие на "Сега". Според механизма на Евросъюза от миналото лято, страните-членки трябва да интегрират бежанци срещу заплащане. Вестникът е научил от източник на държавната администрация, че няма подадени документи от нито една община, която да се възползва от този вид финансиране и да приюти бежанци, като им осигури жилище, работа и здравни грижи.

"Родопите обезлюдяват, всяко четвърто дете от Доспат живее в Чикаго", съобщава на първа страница "24 часа". Половината от населението на близкото до Доспат село Бръщен, което наброява 400 души, се заселили във Великобритания, където берат малини, къпини и ягоди. 300 души от друго родопско село – Борино, са вече жители на германския град Нюрнберг.

Ръстът на икономиката през миналата година е по-висок от очакваното, но по-слаб от 2015 година, информира "Капитал дейли". Това са предварителни статистически данни, уточнява вестникът. Освен че инвестициите намаляват, за да имаме по-голям икономически ръст, са необходими сериозни реформи, подчертават специалисти.

Мними банкери предлагат бързи кредити, предупреждава "Монитор". От Комисията за защита на потребителите съветват да сигнализираме в полицията, ако попаднем на обява за кредит, в която е даден само телефонен номер и никакви подробности за офертата. Хората не бива да се доверяват на обява, залепена на дърво или стълб, пише вестникът.

"Качеството на продуктите е такова, каквито са регулаторните и надзорните органи", заявява в интервю за "Дума" директорът на "Активни потребители" Богомил Николов. Той смята, че наистина има двойни стандарти спрямо потребителите в някои държави-членки на Европейския съюз. Според него изследванията на продуктите на нашия пазар и сравнението им със западноевропейския, това трябва да направят представители на неправителствения сектор.

Според Кирил Борисов, поместил свой анализ по темата в "24 часа", високо качество на ниска цена е утопия. В този смисъл не бива да се сравняваме с Чехия за двойния стандарт на компаниите. "Корпорациите не са виновни, че българинът е беден", заключава той.

За съжаление, у нас не е гарантирано, че ако нещо се продава като органичен продукт, наистина е така, подчертава диетологът доктор Людмила Емилова в интервю за "Телеграф". Тя предупреждава: "Слагат скрита сол в преработените храни". Според нея солта е най-големият ни враг на трапезата.

В Международния ден на жената 8 март вестниците публикуват тематичен анализ на Националния статистически институт. "Българката натежала с кило и половина през последните осем години", пише "Труд".

"Стандарт" акцентира, че българките искат бебе, но не и брак.

"Земя" подчертава: "56 процента от всички  безработни у нас са жени".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!