Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е Световният бъбречен ден

В много страни днес се отбелязва Световният бъбречен ден. Здравната инициатива е от 2006 г., посветена е на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания и по традиция се провежда през втория четвъртък на март.

Инициатор и организатор на Световния бъбречен ден е Международна федерация на бъбречните фондации, а в нашата страна – Българската бъбречна асоциация и нефрологичното дружество. 

Идеята целr да се разпространи повече информация и да се повиши вниманието към бъбречните заболявания на широката общественост, а и на институциите.

Тази година проявите, посветени на този ден, преминават под мотото „Затлъстяването - фактор за хроничното бъбречно заболяване”.

Хроничните бъбречни страдания най-често са вторична болест, появила се в резултат на диабет, хипертония или затлъстяване. Често самото бъбречно заболяване се появява и развива без симптоми, но може да наруши дейността на други органи, да доведе но диализно лечение или нужда от трансплантация. То е лечимо само ако бъде открито съвсем в началото, в първите два от 5 стадия на болестта. Именно затова трябва да се осъзнае необходимостта от профилактични прегледи и изследвания.

Повече за ХБЗ можете да чуете в „Часът на здравето“ (събота от 11 ч.).

По повод на международната инициатива днес Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания ще проведе семинар под надслов "За здрави детски бъбреци-профилактика преди всичко".

Във връзка със Световния бъбречен ден, в периода 13 - 17 март 2017 г. от 10.00 до 16.00 ч., екипът на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“ ще проведе кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване и лечение на хронична бъбречна болест и създаване на регистър на засегнатите от болестта. Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ „Александровска”. Освен на преглед, гражданите ще могат да разчитат също безплатно на лабораторни изследвания: кръвна картина, кръвна захар, серумен креатинин; урина-седимент и микроалбуминурия; измерване на кръвно налягане, ръст, тегло и абдоминална ехография.

Средствата за скрининга са осигурени от благотворителната кампания „Избери за да помогнеш!”. Записването става на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253.

Чуйте повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!