Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"България е шампион на Европейския съюз по разходи за полиция и отбрана", това е водещото заглавие на "Сега". Това нямаше да дразни толкова, ако гражданите и бизнесът бяха доволни от работата на службите, коментира вестникът и подчертава, че бюджетът ни е най-пестелив по отношение на образованието.

На първа страница "Монитор" информира, че неграмотните възрастни са близо сто хиляди, намалели са с 14 хиляди души след курсове, финансирани с европейски пари. За посещаващите образователните курсове са осигурени по 4 лева на ден стипендия.

"Следим отблизо купувачите на гласове", уверява в интервю за "Труд" комисар Атанас Илков, изпълняващ длъжността директор на дирекцията на МВР в Пловдив.

"Много рядко политически лидер излиза пряко на пазара на гласове", казва комисарят.

"Телеграф" пише за изчезналия от 10-и март във Варна бивш ръководител на Института по океанология, професор инженер Веселин Пейчев. Една от версиите за изчезването на учения е отменена от наследничката на поста му обществена поръчка за повече от един милион лева.

"Често силните на деня – власт или бизнес, не са съгласни да бъдат проверявани", казва в интервю за "24 часа" изпълнителният директор на Агенцията за приходи Бойко Атанасов. Той е убеден, че плоският данък провокира хората да декларират приходите си.

Всички вестници предупреждават за новата кибератака. "Писмо за дълг поразява компютри", пише "Труд". Опасният имейл съдържа вирус и краде лични данни. Писмото съдържа прикачен файл, озаглавен договор, предупреждават от ГДБОП.

Еколози загубиха дело срещу изграждане на четири ВЕЦ-а на река Искър, съобщава "Капитал дейли". Заради продължилата близо пет години съдебна битка, изграждането на централите обаче вече не е изгодно, защото междувременно са влезли в сила законодателни промени, които намаляват бъдещите приходи.

"Стандарт" предлага съвети за потребители, предпочитащи онлайн пазаруването. Оказва се, че този начин на покупки дава повече права на купувачите отколкото магазините. Бързата и сигурна доставка се гарантира и ако се използва плащане чрез наложен платеж. Все пак, за наша сигурност, е по-добре да използваме мобилно приложение и да не си даваме личните данни. Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Димитър Маргаритов съветва в "Стандарт" да проверяваме как търговецът урежда законовото ни право на отказ от покупката в 14-дневен срок.

До 25-и март, когато е Благовещение, дъждът ще се редува със слънцето, но последните мартенски дни ще са пролетни, пише "24 часа". Мартенският сняг бил полезен за реколтата, казва метеоролог, цитиран от вестника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!